Somlószőlős segít a devecseri gyerekeknek

Polgárdi Sándor
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki számára mást jelent a kezdet. Túl a szeptemberi tanévkezdeten egy falusi iskolában elkezdődött a tanítás. Talán ez a hír egy tanév elején nem is oly figyelemre méltó. Így van rendjén. Hisz véget ért a nyár, a diákok számára a vakáció, amelyre minden gyermek emlékezik felnőtt korában.
A Dunántúlon találjuk ezt a hétszáz lelkes települést a Somló hegy lábánál, ahol 1785. december 1-jén született evangélikus lelkész gyermekeként Döbrentei Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia első „titoknoka” ma ismert kifejezéssel élve, titkára. Lelkes nyelvújítóként köznyelvi szavaink közül többek alkotója volt, ilyenek például: illem, dallam, történelem, műveltség, utánoz, szaval, színigazgató. Az evangélikus lelkészlakás előtt található bronz mellszobra, a gyülekezeti házban pedig emlékszobája van. Születésének 225. évfordulója évében Somlószőlősön őreá is emlékezem, hiszen tizennégy évig evangélikus lelkészként itt szolgáltam.
De most más ok miatt szólok erről a faluról.
Több mint egy hete Veszprém megyében Kolontár közelében történt a szörnyű katasztrófa, amely megrázta egész Magyarországot. Sokan kérdezik: mit lehet itt tenni? A válasz egyszerű. Segíteni! Somlószőlősi lelkész koromban öt esztendőn keresztül az utam a zagytározó mellett vezetett a csékúti (Padragkút) evangélikus templomba, ahol bányászcsaládoknak hirdettem Isten igéjét.
A kazetták mellett elhaladva a látvány mindig döbbenetes és ijesztő volt. Ott volt bennem annak idején is a kérdés, mi lesz, ha ezzel egyszer baj történik?
Az elmúlt hétfőn Karakószörcsök településről negyed kettő után mentem át gépkocsival Veszprém városába.
Óriási tumultussal találtam magamat szemben a 8-as főúton, Devecsernél. Nem tudtam, mi miatt áll a forgalom. Viszont a vasút mellett lehetett látni a vörösiszapot, ahogy ellepi a kisváros külső részét. S a rádiót hallgatva értesültem az eseményekről. Az elmúlt időszakban nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon milliók találkozhattak a riasztó képekkel.
A Példabeszédek könyvében olvassuk „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.”
Az ige üzenete s a tenni akarás őszinte szándéka találkozott hazánkban, határon innen és túl.
Ahogy az egész országban, úgy veszprémi evangélikus egyházmegyénk is a múlt héten gyűjtést kezdeményezett. Van olyan lelkész, aki ezerhatszáz ebédet ajánlott fel az Alföldről, érdeklődtek az ausztriai evangélikusok, s kifejezték támogató szándékukat. Genfből a világ evangélikusságát összefogó Lutheránus Világszövetség is segítségét ajánlotta. Vagy testvér egyházunk, a bajor evangélikus egyház is. Mindenki megmozdult. Összefogásban testvér a testvért, ember az embert segíti.
Somlószőlősön 1998-ban a település képviselője lehettem a választók bizalmából. Nyolc esztendőn keresztül 2006-ig egyben alpolgármesterként is végeztem feladatomat a köz javáért. A falu és a gyülekezet történetéből ismerjük, hogy az evangélikusok iskolája mindig nagy volt. Tekintettel arra, hogy az evangélikusok többségben éltek itt, 1860-ban épült a második iskolaterem, az utca felől. Egykor így jellemezték „az akkori iskolák közül egy sem volt különb a vidéken”. Fehérvári Károly történelemtanártól, a falu egykori szülöttjétől hallottam, hogy a megyében itt vezették be először a nyolcosztályos iskolát. Neves tanítók és tanárok dolgoztak itt. A korábbi önkormányzatok tagjaként átélhettem azt a küzdelmet, amelynek a falusi iskola megmentése és felújítása volt a célja. De nem volt olyan pályázati lehetőség, amelynek érdeke az lett volna, hogy a falusi iskolát megújítsák. (Ma hasonló küzdelmet élek át, amikor a pápai Gyurátz Ferenc evangélikus iskola bővítésére keresek pályázati kiírást.) A somlószőlősi felújítás tehát nem valósulhatott meg. Ráadásul működési nehézségekre hivatkozva az intézmény 2006 után bezárt. Megszokott történet ez, sajnos.
A katasztrófa utáni héten a hírekben olvastuk, hallottuk, hogy a devecseri diákok benépesítették az egykoron működő iskola épületét. Most sajnáljuk igazán, hogy a korszerűsítés vagy az elmúlt évtizedben hangoztatott tornateremprogram ebben a faluban nem valósulhatott meg, pedig a támogatás nem lett volna hiábavaló. Most mégsem erre gondolunk, hanem arra, hogy lám, a falu négy éve bezárt iskolája kinyitotta kapuit. Ebben is ott van a tenni akarás őszinte segítő szándéka!
A boráról híres táj gyönyörű, a környezet megragadó, a levegő tiszta s az ott élők szorgalmas és kedves emberek. A régi iskola, amely befogadta a devecseri diákokat, talán megújul ebben a segítségadásban.

Polgárdi Sándor
evangélikus esperes
Pápa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.