Történelmi távlatok a preambulumban?

Vita folyik arról, hogy a preambulum milyen módon legyen része az új alkotmánynak, de az biztos, hogy a bevezető szövegnek kiemelt jelentősége lesz – hangzott el a tárgyban rendezett tegnapi konferencián. A tanácskozásnak helyet adó Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a szövegnek fel kell tárnia azon történelmi távlatokat, amelyeken „egy több mint ezeréves állam alkotmányának nyugodnia kell”.

Bodacz Balázs
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősítenék az ügyészség ellenőrzését. A pártok képviselőiből álló parlamenti alkotmány-előkészítő bizottság igazságszolgáltatási munkacsoportjának tagjai egyetértettek abban, hogy az új alaptörvénynek rögzítenie kell a bírósági ítéletek nyilvánosságát. Arról is megállapodás született, hogy bővíteni kell az Országgyűlés ügyészség feletti ellenőrzési jogköreit, illetve az új alaptörvénynek a jelenleginél pontosabban kell rögzítenie a parlament és a legfőbb ügyész viszonyát.


Az új alkotmány jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, az alaptörvény preambulumának pedig ezen belül is kiemelt jelentősége lesz – fogalmazott tegnap Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Az alkotmány bevezető szövegének fontosságát jelzi, hogy a konferencia nem különböző országok alaptörvényeit, hanem kizárólag azok preambulumait vette górcső alá. Pálinkás szerint szimbolikus, hogy mit tartalmaz majd a jelenleg előkészítési fázisban lévő új magyar alkotmány preambuluma. Mint mondta, az is vita tárgya, hogy a bevezetés egyáltalán milyen módon része az alkotmánynak, az abban lefektetett alapvetéseken túl azonban az ezerévesnél régebbi államunk történelmi távlatait biztosan tartalmaznia kell.
Kukorelli István egykori alkotmánybíró arról beszélt: az 1222-es Aranybulla, az 1848-as áprilisi törvények és az államformáról szóló 1946-os törvény „tanulságos preambulumokat tartalmaz”. Kukorelli a rövid, tömör bevezető híve, amelyben szerinte nem feltétlenül kell felsorolni a demokrácia legfontosabb értékeit; a nemzeti összetartozást és identitást viszont ki kell fejeznie. Ez – szerinte – egyebek mellett az ünnepek, így az államalapítás (augusztus 20.), a modern polgári parlamentarizmus létrejötte (március 15.) és az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az alkotmányos rendszerváltozás évfordulója (október 23.) megemlítésével lehetne elérhető.
Máthé Gábor, a Magyar Jogász Szövetség elnöke arról értekezett, hogy noha a Szent Korona-tan az 1946-os, a köztársasági államformáról szóló törvényben „történettudományi értékké finomodott”, ez nem zárja ki, hogy az állami jogfolytonosság kifejezője és az ezeréves identitás jelképe legyen. A tanácskozáson elhangzott, hogy – bár meglehetős visszafogottsággal – a német alkotmány is utalást tesz Istenre, de nem helyezi előtérbe a keresztény felfogást más vallásokéval szemben. A lengyel alkotmány már jobban kiemeli a transzcendens kapcsolatot, de külön említést tesz mindazokról is, akik nem Isten létéből vezetik le az együttéléshez szükséges emberi értékeket és normákat. A csehek viszont teljesen elhagyják a hitbéli utalást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.