Továbbra sem ismerik el a felelősséget

Jogi nonszensz a Mal Zrt. tulajdonosi köre büntetőjogi felelősségének felvetése a vörösiszap-szennyezéssel kapcsolatban – mondta lapunknak Ruttner György, a Mal Zrt. tulajdonosainak jogi képviselője. Az ügyvéd álláspontja szerint a magyar törvények nem teszik lehetővé azon tulajdonosok felelősségének firtatását, akik személyesen nem vesznek részt cégük operatív irányításában.

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruttner György az őrizetbe vett Bakonyi Zoltán vezérigazgató ügye kapcsán fejtette ki lapunknak: mivel ő részt vett a cég operatív irányításában, esetében van jogi lehetőség annak vizsgálatára, előre látható volt-e a katasztrófa, illetve tudhatott-e arról Bakonyi, és ha igen, bizonyítható-e, hogy vétkes mulasztást követetett el.
Az ügyvéd kijelentette, álláspontja szerint a jelenleg hatályos jogszabályokkal ellentétes, ha a tulajdonosok magánvagyonát zárolják vagy bármilyen módon korlátozzák, még akkor is, ha ezt az esetleg felmerülő kárigények érvényesítésével indokolják.
A tulajdonosi kör álláspontjára hivatkozva kifejtette, alkotmányossági aggályokat vet fel az a – parlament által hétfőn elfogadott – törvénymódosítás is, amely lehetővé teszi a Mal Zrt. vagyonának zárolását arra az időre, amíg kiderül, terheli-e felelősség a céget a szennyezésért.
– A törvénymódosítás nem rendelkezik arról, milyen esetben lehet zárolni egy cég vagyonát, ezért félő, hogy elriasztja a külföldi befektetőket, mert nem tudhatják, mikor „einstandolja” vagyonukat a magyar kormány – vélekedett Ruttner György. Az ügyvéd szerint a törvény sérti az alkotmány 9. és 13. paragrafusát, valamint a jogharmonizációval kapcsolatos 7. passzust is. Ruttner szerint nem zárható ki, hogy emiatt magánszemélyek is panasszal fordulnak az Alkotmánybírósághoz. Az alkotmány védi a tulajdont, és csak teljes kártalanítás mellett enged kisajátítást, illetve olyan esetben, ha hadiállapot vagy szükséghelyzet van az országban, ezek közül jelenleg Magyarországon egyik sem áll fenn. Kérdésünkre, hogy tudomása szerint kik fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz, úgy nyilatkozott, nem feltétlenül magánszemélyek részéről várhatók az alkotmányjogi kifogások.
A jogi képviselő hangsúlyozta, aggályaik ellenére a tulajdonosok a törvényt végre fogják hajtani, és együttműködnek a kormánybiztossal. Majd közölte, a Mal Zrt. tulajdonosait mélyen megrázta a katasztrófa, és nagyon sajnálják a történteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.