Vörösiszap: kilenc halálos áldozat

Tegnap tovább nőtt a múlt heti vörösiszap-katasztrófa áldozatainak száma, miután egy kórházban ápolt idős férfi belehalt sérüléseibe. Feloldották Devecseren a kitelepítési készenlétet, Kolontárra azonban még péntekig nem költözhet vissza a lakosság. A veszélyhelyzet még nem múlt el, ezért is javasolja Illés Zoltán egy építmény emelését, amely megtartaná a sérült tározóból esetlegesen kiömlő vörösiszapot.

Velkei Tamás
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencre nőtt a múlt hét hétfői vörösiszap-katasztrófában életüket vesztők száma – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Szerdán elhunyt az a kolontári idős férfi, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlés során elszenvedett sérülései miatt.
Tegnap délután feloldották a kitelepítési készenlétet Devecserben. Toldi Tamás, a város polgármestere elmondta, a katonák levonulnak a területről, de a kiürítési terv továbbra is életben marad. A városban az ajkai iszaptározón keletkező újabb repedések miatt rendelték el a kitelepítési készenlétet. A szakértők a helyszíni tapasztalatok alapján ecetes vízzel történő mosást és takarítást javasoltak a lakosságnak. A településeken az iszapréteget – gipsszel történő takarása után – a felületet locsolva sürgősen el kell távolítani. Kolontárra péntekig még biztosan nem költözhetnek vissza a lakosok.
A Károly Róbert Főiskola által végzett légi hőkamerás felvételek tanúsága szerint a tározó falain sehol nem figyelhetők meg a gát szerkezeti átázásai, buzgárai, csurgásai okozta hűtőhatás következményeként megjelenő hideg foltok. A gát lábazatainak környezetében azonban a talaj fokozott nedvességére utaló hideg foltok azonosíthatók, ebből nedvesebb, azaz puhább talajviszonyokra lehet következtetni.
– Erődítményt szükséges építeni a megsérült ajkai zagytározó tízes kazettája mögé, hogy megakadályozzák az újabb iszapömlést – jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Vizsgálják a talaj szerkezetét is, hogy megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel közömbösíteni lehetne az iszapszennyeződés okozta károkat.
– A Mal Zrt. mindent megtesz azért, hogy a miniszterelnök által megjelölt négy feladatban a kijelölt katasztrófavédelmi kormánybiztossal együttműködjön – jelentette ki Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke a Figyelőnek. Ugyanakkor leszögezte: a dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért.
Egy, a Fejér Megyei Hírlapnak nyilatkozó munkás ugyanakkor arról számolt be, hogy 1992 nyarától nyolc hónapon át dolgozott annál a tározónál, ahol a gátszakadás történt. Gerhát Józsefék feladata volt, hogy megszüntessék a tározón keletkezett szivárgást. A feladat során a tározón belül már megszilárdult iszapot egy kotróhajóval hordták a szivárgás helyszínére, a tározón kívül markolók szintén szilárd iszapot húztak a gáthoz. A munka során nagyjából százezer köbméternyi iszapot mozgattak meg. Egy hasonló megerősítéssel Gerhát József szerint elkerülhető lett volna egy ekkora katasztrófa.
A kolontári vörösiszapminták a szennyvíziszapokra megengedett határértékeknél kisebb, esetenként jóval kisebb koncentrációban tartalmaznak kadmiumot, krómot, higanyt, nikkelt, ólmot és cinket – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tájékoztatójából. A különböző helyekről vett minták elemzése alapján a tározóból kifolyt anyag pH-ja (lúgos kémhatása) 11–14 között változik, ennek alapján a vörösiszap a környezetre veszélyes anyagnak tekintendő.
Az MTA Talajtani Kutatóintézetének talajmintái azt mutatják, hogy a vörösiszapban található legveszélyesebb és legkönnyebben elmozduló nehézfémek nem jutottak 10 centiméternél mélyebbre a talajba, és ott sem haladják meg a szennyezettségi határértéket. Leginkább pénzadományokra lenne szüksége a vörösiszapömlés sújtotta térség településeinek. Emellett egyes községek bútorokat, védőfelszerelést, védőeszközöket, valamit tartós élelmiszereket is szívesen fogadnak. Devecser számlaszámot nyitott a károsultak megsegítésére: 11748090-15427085-10070004.
A vörösiszap-katasztrófa ingatlanfedezettel rendelkező károsultjainak hat hónapi fizetési moratóriumot ad az Erste Bank és egyedi konstrukciót dolgoz ki ezeknek az ügyfeleknek – jelentette be Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Adakoznak az iskolák. Gyűjtési akciót szervez az iskolákban az iszapkatasztrófa áldozataivá vált devecseri és kolontári gyerekek megsegítésére az oktatásért felelős államtitkár és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Hoffmann Rózsa sürgős felhívásban fordult a tanulókhoz és a pedagógusokhoz, amelyben azt kéri, hogy minden diák és pedagógus legalább 100 forinttal járuljon hozzá a bajbajutottak megsegítéséhez. Az adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat OTP-nél vezetett, 11784009-20200745-00000000 számú bankszámlájára várják. (F. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.