Ahogy a dolgok vannak

Hegyi Zoltán
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három könyvet lapozgatok, felváltva. Az ilyesmi gyakran előfordul, a mostani helyzet érdekessége, hogy egy szerzőtől. Láma Ole Nydahl Első lépés a gyémánt úton és Könyv a szerelemről című munkáit tavaly adta ki a Jaffa, az Ahogy a dolgok vannak című kötetet néhány hete. Az olvasási technika bevált, ugyanis ha az utóbbival kezdünk, nem sokat tudunk meg a szerzőről (bár a hátsó borítón látható fénykép azért elárul ezt-azt, barázdált arcú, tiszta tekintetű, derűs férfi nevet a lencsébe, egy kicsit Stingre és Malcolm McDowellre emlékeztet), pedig ez esetünkben ugyancsak színesíti a képet.
Ole Nydahl 1941-ben született Dániában és a hippikorszak is ott érte. A filozófiai tanulmányokkal párhuzamosan kijárta az élet iskoláját is, motorozás, ökölvívás és pszichedelikus kísérletek gazdagították a hétköznapokat. 1968-ban megnősült, és feleségével, Hannah-val, valamint a korszak ipari formatervezésének egyik emblematikus darabjával, egy VW mikrobusszal nászútra indultak – Nepálba. Nydalh utazása a lehető legteljesebb sikerrel járt. Megismerkedett a tibeti buddhizmussal és ez gyökeresen átalakította az életét, és ami még fontosabb, később, áttételesen a másokét is. Hamarosan az első európaiak egyikeként részt vehetett a lámák beavatási szertartásain, elsajátította a gyakorlatot, végül pedig maga is tanítóvá vált. Méghozzá a tibeti buddhizmus teljes jogú tanítójává. A felhatalmazást, hogy a nyugatot is megismertesse a Gyémánt Út módszereivel, a 16. Gyalva Karmapától, Rangdzsung Rigpe Dordzsétól kapta. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert jelenleg a világban erős túlkínálat mutatkozik önjelölt mesterekből, eszelősökből és szélhámosokból, akik többet ártanak, mint használnak. Nydalh könyveiben nyoma sincs vakbuzgóságnak, térítő szenvedélynek, vagy erőszaknak. Még csak buddhistának sem kell lenni ahhoz, hogy átengedjük magunkat a belőlük áradó öröm érzésének. Saját szenvedésünk legyőzése, az egonélküliség boldog állapotának felismerése, a tudat lenyugtatása és felismerése, a negatív tettek elkerülése, ezek olyan szintek, amelyek kivétel nélkül mindenkinek csak hasznára válnak. Csakúgy, mint a szorgos munkálkodás minden érző lény javára. Mindeközben Nydahl ellenállhatatlanul vicces és őszinte, legyen szó szerelemről, szexualitásról, vagy éppen a drogokról. Az Ahogy a dolgok vannak a valóság könyve. A valóság pedig sokkal örömtelibb annál, mint azt gondolnánk. Ennek felismerése pedig már fél gyógyulás abból a mindennapos állapotból, amelybe a pszichét hergelik a körülmények és önmagunk. Az általam rajongva tisztelt Carl Gustav Jung azt írja Pszichológiai kommentár a Nagy Felszabadulásról szóló tibeti könyvhöz című munkájában: A tüzet és a vizet nem lehet összekeverni. A keleti attitűd elbutítja a nyugati embert és vice versa.
Na ja, nem ismerte Nydahlt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.