Az IMF karmai között a kelta tigris

A nemzetközi pénzintézetek hitelével kacérkodott tegnap Írország, amely horrorisztikus mértékű államháztartási hiánya miatt szorulhat a segítségre. Az ír és a görög krízis miatt egyes szakemberek temetik az euróövezetet.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérülékeny pontok. Szakmai vélemények szerint azok az országok vannak veszélyben az eurózónában, amelyek államadóssága 90 százalék felett van. Görögország esetében ez a mutató 150 százalékon áll. Hasonlóan magas a ráta Olaszországban is, de ott ellensúlyozza a kedvezőtlen helyzetet az, hogy meglehetősen magasak a belső megtakarítások. A magyar adósságszint 82 százalék körülire tehető, miközben mindössze 3-5 százalék a belső megtakarítások mértéke. Ha ez tíz százalék lenne, a jóval nagyobb eladósodottságot is játszva kezelhetnénk.


Bár tiltakozott ellene, Írország várhatóan mégis igénybe veszi az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét. A pénzügyi mentőcsomag mérete több tíz milliárd eurót tehet ki – közölte a Portfolio.hu Patrick Honohan, az ír jegybankelnök tegnapi nyilatkozatát. A banki vezető azért szólalt meg a témában, mert az EU, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttsége tegnap Dublinban tárgyalt a költségvetés helyzetéről. – Az ír válság nem a hanyag pénzügyi kormányzás eredménye. A bankközi kapcsolatokban nagy mennyiségben forgalmazott mérgezett papírok okozták a GDP-ben mért 32 százalékos hiány kialakulását. Írország három nagy kereskedelmi bankja került az idén csőd közeli helyzetbe, ezek megmentése okozta a deficit drámai megemelkedését – fejtette ki a Magyar Nemzetnek véleményét Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet szakembere.

*

Szerinte a kis és relatíve szegényebb Írország egyedül ilyen bankmentési csomagot nem tudna finanszírozni. Az Egyesült Királyságban is hasonlóan nagy port kavartak a mérgezett értékpapír-piaci termékek, de London olyan jó anyagi helyzetben van, hogy egyelőre tudja kezelni a nehézségeket; persze kérdés, hogy meddig. Az euró jövőjével kapcsolatos nyilatkozatháború az euró megszűnését ugyan nem hozta reális közelségbe, de a két ország stabilizálásának a költségeit jelentősen megemelte – jegyezte meg Rácz Margit. Mint mondta, nem zárható ki, hogy a továbbiakban is lesznek váratlan államcsőd közeli válságok egy-egy euróövezeti tagországban, ezért nagy szükség van egy válságkezelő alap létrehozására.
A lapunknak nyilatkozó Heim Péter közgazdász szerint sem olyan tragikus az eurózóna helyzete, mint ahogy azt egyes szakértők beállítják. – Néhány perifériaország állapota valóban válságos, de például a német gazdaság szárnyal, s az eurózóna külső mérlegei is egyensúlyban vannak, az Egyesült Államoknál jobb a pozíciójuk. A közösségi pénzt használó országok mindössze 15 százaléka van vészhelyzetben, ami még kezelhető – magyarázta érdeklődésünkre Heim Péter. A közgazdász Görögország esetében borítékolhatónak véli a csődöt, ami nem feltétlenül jelentené az euróövezetből való kikerülését, nagy valószínűséggel az adósságok 30 százalékát el kell engedniük a hitelezőinek. Az Egyesült Államokban például legalább tíz államot veszélyeztet a fizetésképtelenség, s két-három esetben be is következhet ez a nemkívánatos állapot.
Az optimistább állásfoglalások mellett olyan hangokat is lehet hallani, hogy az eurózóna egy csődgépezet, Írország krízisének a gyökere a közös pénznem, a valutaövezethez tartozó országok pedig túlságosan eltérőek ahhoz, hogy egy központi jegybank fennhatósága alá tartozzanak. Erről a napokban a Bloomberg publicistája cikkezett, de hasonlóan peszszimistán vélekedik Róna Péter, az Oxfordi Egyetem tanára is. A közgazdász azt a televíziós kijelentését, miszerint a közös valuta szerkezete széthullhat, lapunknak azzal magyarázta, hogy az eurózóna a jelenlegi formájában nem életképes, az egyetlen megoldás az adóztatás központosítása lenne, de nem sok esély látható a megegyezésre ebben. Elég csak arra gondolni, hogy a tagországok a napokban a közös költségvetés ügyében sem tudtak közös nevezőre jutni, amelynek kérdésköre így átkerült a magyarországi uniós elnökség idejére, jövő évre. – A kormánynak fel kell készülnie arra, hogy az EU-válság épp a budapesti elnökség idején robban ki teljes „díszében” – jegyezte meg Róna Péter. A közgazdász szerint az euróövezeti tagság miatt a gazdaságilag erős és a fejletlenebb tagországok közötti különbség növekedett.
Felmerül a kérdés, hogy a súlyos nehézségekkel küszködő eurózóna mennyire lesz fogadókész az új tagokkal szemben, miután 2011-től Észtország is csatlakozik az övezethez Ciprus, Málta, Szlovénia és Szlovákia után. Róna Péter nem látja azt, hogy az észtek belépése után rögtön lenne alapja a további bővítésnek, ráadásul az IMF gyámsága alatt álló Magyarország nincs is jelenleg abban a helyzetben, hogy ilyen terveket szövögessen. Rácz Margit szerint hazánk belépése azon múlik, hogy elindul-e az a dinamikus növekedés, amelyet várunk, illetve sikerült-e a következő években a szigorú költségvetési politikát fenntartani, amivel vezető szerephez jutnánk a régióban. Persze ehhez arra is szükség van, hogy az önkormányzati gazdálkodás is átgondoltabbá váljon. A kutató arra is rámutatott, hogy eddig azokkal a kisebb tagállamokkal szemben volt befogadó a valutaövezet, amelyek jó mutatókkal rendelkeztek, és méreteikből adódóan nagy problémákat nem okozhatnak. Heim Péter úgy látja, hogy amenynyiben a stabil gazdálkodás feltétele teljesül, a 2017-es euróbevezetés reális lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.