Drágulhat a gáz januárban

Mindenképpen két számjegy alatt marad januárban a lakossági gázáremelés mértéke – jelentette ki tegnap Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Hangsúlyozta, a kormány kordában kívánja tartani az energiaárakat. Szakértők szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a piaci mozgások mekkora tarifanövekedést indokolnak majd a jövő év elején.

Dékány Lóránt
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztossá vált: drágul a gáz januárban. Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára tegnap az MTV reggeli műsorában azt mondta, a következő évben szükség lesz minimális emelésre, de ez két számjegy alatt marad. A kormány és a szolgáltatók közötti tárgyalások új árképzés kialakítását célozzák. Ennek köszönhetően „az államnak továbbra is lesz eszköze arra, hogy kordában tartsa az energiaárakat”. Az államtitkár rámutatott, az energiaiparra is kivetett válságadó új helyzetet teremtett az ellátókkal való egyeztetésekben. – Ennek figyelembevételével kell véglegesíteni az új árszabályozást – fűzte hozzá Bencsik János.
– A földgázárak jövőbeni alakulásáról további elemzéseket és új adatokat is tartalmazó előrejelzésekkel megalapozott javaslatot kell a kormány elé terjesztenie a nemzeti fejlesztési miniszternek – közölte az NFM a távirati irodával. A kormány Fellegi Tamás tárcavezető beszámolóját vasárnapi ülésén megtárgyalta, majd kérte a minisztert, hogy az új adatokat is tartalmazó előrejelzéseket, javaslatokat ismét terjessze a kormány elé. A kabinet ez alapján hoz majd döntést a jövőbeni gázárakról.
Az általunk megkérdezett iparági szakértők szerint októberben a piaci folyamatok – vagyis a földgáz behozatali ára és a forint/dollár árfolyam alakulása – valamivel több mint 10 százalékos emelést indokoltak volna. Azonban mint ismert, a kormány júliusban befagyasztotta a lakossági energiaárakat. Ugyanakkor október közepe óta a forint számottevően erősödött a dollárhoz képest. Ez alapján pedig jelenleg az októberinél alacsonyabb drágulásra lenne szükség. A januári árváltozás szempontjából a november 15. és a december 15. közötti időszak a mérvadó.
A Gazprom tegnap bejelentette: a földgáz európai egységára 1000 köbméterenként 318 dollárról 327-re nő a folyó negyedévben.

Amerikából érkezik fűtőanyag. Az Egyesült Államokból érkezik földgáz Európába, a szállítmányt november közepén hajózzák be Nagy-Britanniába – jelentette a Reuters. A távirati iroda szerint 166 ezer köbméter cseppfolyósított gáz (LNG) érkezik. Az Egyesült Államokban több mint 30 százalékkal csökkent a földgáz ára az év eleje óta az észak-amerikai kitermelés növekedésének hatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.