Földönfutó rektorok?

2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morognak a rektorok, azt nehezményezik, hogy a szeptemberben bevezetett kétmilliós bérplafon után a tervezett felsőoktatási törvény tovább csökkenti a fizetésüket. Számítások szerint – ha életbe lép a törvény – az egyetemi rektorok maximum 1,39, főiskolai kollégáik 1,062 millió forintot vihetnek haza. A kétmilliós határt még tudomásul vették a felsőoktatás vezetői, az új javaslatot azonban már nem hagyják szó nélkül, mondván, többük fizetése így a harmadára csökken majd. Van, aki azzal érvel: egy jó szakember 1,4 millió forintnál többet kereshet, ha vendégprofeszszorként is dolgozik külföldön, vagy sikeres pályázatokat nyújt be idehaza – egy rektornak azonban ilyen pluszbevételekre nincs lehetősége. Nem lenne meglepő, mondják az érintettek, hogy emiatt nem a legjobb szakemberek indulnának a rektorválasztásokon. Azért is aggódnak, hogy bizonyos – főképp gazdasági – posztokra a csökkenő bérek miatt nem találnak majd megfelelő embereket.
Mielőtt könnyet ejtenénk az egyetemi, főiskolai vezetőkért, nem árt megjegyezni: bizony az is vitára ingerlő állapot volt, amikor a rektorok fizetését semmi sem korlátozta, a csillagos ég volt a határ, jócskán lekörözték a professzorok jövedelmét, holott akárhonnan nézzük, a tudást mégiscsak utóbbiak töltik a hallgatókba… Amúgy ha alulfizetettnek érzi magát egy rektor, jól kereső professzornak még mindig elmehet. (A kétmilliósra „kurtított” Simor András is beállhat dúsgazdag „mezei” bankigazgatónak, ki tartja vissza?) Mellesleg az ilyen milliósfizetés-kesergések csengése az utcáról hallgatva meglehetősen idegesítő…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.