Három kórház árából egy épül

Legalább hét évet késik a befejezése, és az eredetileg tervezett összeg közel háromszorosába, 18 milliárd forintba kerül majd az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet új épületegyüttese. Több szakember állítja, hogy ennyi pénzből zöldmezős beruházásként legalább három korszerű kórházat felépíthettek és felszerelhettek volna. Az ügyben soron kívüli vizsgálatot rendelt el Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat éve kezdődött meg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) új épületegyüttesének építése. Amikor 2000-ben letették az alapkövét, még úgy tervezték, 2004-ben befejezik a beruházást. Csakhogy az új épület még most sincs kész. A jövő évi büdzsébe újabb 3,1 milliárdot kellett betervezni ahhoz, hogy 2011-ben befejezhessék a projektet. Ezzel körülbelül 18 milliárd forintba kerül majd a fejlesztés. Ez csaknem háromszorosa annak, amennyivel eredetileg számoltak. 2000-ben ugyanis még csak 6,3 milliárdra tervezték a beruházás költségigényét – közölte Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) helyettes államtitkára.
Réthelyi Miklós tárcavezető soron kívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben. Górcső alá veszik az OORI gazdálkodását, s áttekintik a szóban forgó beruházást is. Többek között arra keresik a választ, miként nőhetett a költség az eredetileg tervezett 6,3 milliárdról 18 milliárdra. A tárca sajtóosztálya egyelőre annyit közölt: „a kormánydöntéssel jóváhagyott építési beruházás elhúzódásával összefügg, hogy az eredeti pénzügyi ütemezéshez képest a szükséges anyagi források hozzárendelése az aktuális költségvetési évben több alkalommal elmaradt”. Kérdésünkre, hogy megállapítottak-e már szabálytalanságot, s ha igen, tervezik-e büntetőfeljelentés megtételét, közölték: a vizsgálat még tart. Az intézményt egyébként a mindenkori egészségügyi tárca – jelenleg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – felügyeli, így a belső ellenőrzés vizsgálódik.
Lapunknak két, név nélkül nyilatkozó szakember is állította: 18 milliárdból legalább három korszerű intézményt felépíthettek és felszerelhettek volna.
Nem ez az egyetlen olyan nagy állami egészségügyi beruházás, amelynek befejezése hosszú éveket késik, s a végén az eredetileg tervezett összeg többszörösébe kerül. Elég csak a Sportkórházra (Országos Sport Egészségügyi Intézet) gondolni. A beruházás orvos-szakmai és gazdasági-műszaki jóváhagyása 2000-ben megtörtént, a rekonstrukció indítását pedig a 2001–2002-es költségvetés tette lehetővé. A projekt I. ütemében az Alkotás utca felőli szárny és központi mag felépült, de a mögé tervezett, II. ütemben megépítendő új szárny megvalósítása elmaradt. Már az I. ütem befejezése is többe került a tervezettnél, s időben is csúszott – csak 2004 végére készült el. Így most az épület 50 százalékos építési készültségi fokot ért el. Annak ellenére, hogy 2004 végén leállt az építkezés, folyamatosan költenek az állagvédelemre és az őrzésre, a Nefmi tájékoztatása szerint évente 10–50 millió forintot. Arra a kérdésre, hogy mi a szándékuk a félig megépült épületegyüttessel, azt a választ kaptuk: „a rekonstrukció befejezésére az elmúlt években többféle elképzelés született, a végleges döntés meghozatala folyamatban van”.
Hasonló volt a helyzet a Honvédkórház (egy ideig Állami Egészségügyi Központ) esetében is. Igaz, az új épületegyüttest sokéves késés után végül 2007-ben átadták. Ennek a kórházi és rendelőintézeti komplexumnak a megvalósítása is sokkal többe került a tervezettnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.