Hunvald segített az ismerősöknek

A forgalmi értékénél 16 millió forinttal olcsóbban megvehette az előzetes letartóztatásban lévő Gál György volt SZDSZ-es politikus szeretője a számára kiutalt VII. kerületi önkormányzati bérlakást. Gál kérésére a kitartott nő kisebbségi referensi állást is kapott az erzsébetvárosi önkormányzatnál. Bár munkát nem végzett, Hunvald György polgármester jóvoltából hárommillió forintot mégis kifizettek neki.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több száz millió forintos kárt okozó erzsébetvárosi ingatlanpanama egyik mellékszálát képezik azok a jogsértő lakáskiutalási ügyletek, amelyek révén a VII. kerületi balliberális vezetés bérlakáshoz juttatta rokonait, ismerőseit, majd lehetővé tette, hogy akár a forgalmi érték tizedéért megvásárolják azokat.
A lapunk birtokába került nyomozati iratokból kiderül, az első ilyen lakáskiutalási ügylet 2006 márciusáig nyúlik vissza, amikor az SZDSZ akkori kerületi frakcióvezetőjének, Gál Györgynek a sógornője, T. Noémi kapott meg egy Nefelejcs utcai önkormányzati bérlakást Hunvald György polgármesteri keretének a terhére. A Gál György által vezetett gazdasági bizottság pár hónappal később hozzájárult ahhoz, hogy Gál sógornője a forgalmi érték kevesebb mint tizedéért, 5,8 millió helyett 526 ezer forintért megvásárolhassa a másfél szobás lakást.

*

A második esetben a pénzügyi bizottság akkori SZDSZ-es elnöke, Kardos Péter barátjának utaltak ki egy 49 négyzetméteres bérlakást 2006 júniusában. Jellemző, hogy már a bérbeadási szerződés megkötésének a napján kérelmezte a lakás megvásárlását. Kardos rokona végül 2006 novemberében, szintén tizedáron, 862 ezer forintért megvehette a 8,7 milliós forgalmi értékű lakást.
A harmadik botrányos lakáskiutalás 2008 januárjában történt, amikor egy 98 négyzetméteres, háromszobás Dembinszky utcai bérlakásba költözhetett be Gál György barátnője, az akkor 20 éves V. Éva. Bár az ingatlan forgalmi értéke 18,7 millió forint volt, 2008 áprilisában a Gál által vezetett gazdasági bizottság hozzájárulásával V. Éva 2,78 millió forintért megvásárolhatta a lakást. Azonban ezt az öszszeget nem ő, hanem pártfogója, az egyébként házasságban élő szabad demokrata politikus fizette ki.
De reklámáron lakáshoz juttatták V. Éva testvérét, Nikolettet is. A 18 éves lány, noha nem is kérelmezte, 2008 áprilisában kibérelhetett egy kétszobás, 46 négyzetméteres Dembinszky utcai önkormányzati lakást, majd novemberben 1,4 millió forintért meg is vásárolhatta a mintegy 8,5 milliót érő ingatlant.
Hunvald György, akit a lakáskiutalások miatt hivatali visszaéléssel vádolnak, 2009. április 16-i kihallgatásakor azt állította: egyik személyt sem ismeri, és fogalma sem volt arról, hogy ők Gál György és Kardos Péter rokonai, ismerősei. Mint fogalmazott: „a három gyanúsítás igen torz képet ad egy olyan intézményről, a polgármesteri keretről, amit én személy szerint mindig a legjobb szándék szerint, tisztességgel igyekeztem felhasználni”. 2009. decemberi kihallgatásakor a polgármesteri keret terhére történt lakáskiutalásokról azt is elmondta: „Sosem kérdeztem meg a hozzám fordulókat, hogy kinek a barátai, kinek a rokonai. (…) A döntéseimnél arra törekedtem, hogy lehetőleg minden olyan problémás helyzetre tudjak valamilyen megoldást javasolni azoknak, akik hozzám fordultak.”
Gál György a lakáskiutalásokról 2009. március 3-i kihallgatásakor azt mondta: „A felsorolt lakásügyekben nem történt bűncselekmény, a felhatalmazást a képviselő-testület adta. (…) Tulajdonosi döntések születtek.” 2009 novemberében írásban is vallomást tett. Ebben kifejtette: „T. Noémi (Gál sógornője – a szerk.) lakásügyét támogattam, mint minden olyan bérbeadást, ami a fiatalok lakáshoz jutását támogatta.” Kiemelte: „nem állt fönn összeférhetetlenség, így a döntésben részt vehettem”. Mint fogalmazott: „A javaslatot én tettem, a nyomozó hatóság a bérlakás megvételét jogtalan előnynek állítja be, ezzel szemben a bérlakás kedvezményes megvételét az önkormányzat rendeletében szabályozza.” V. Évával kapcsolatban azt állította, jogszerűen vásárolhatta meg kedvezményesen az önkormányzati bérlakást. Szerelmi viszonyukra ekkor még nem tért ki, idén januárban azonban írásbeli vallomásában elismerte: „V. Évával 2007 novemberétől volt közelebbi kapcsolatom, mely pár hónapig tartott.”
Jellemző, hogy eközben Gál György egyik vallomásában a családjától való elszakítottságára panaszkodik: „Úgy érzem, hogy hihetetlen pszichikai nyomás nehezedik rám, a családomtól 9 hónapja el vagyok szakítva és komoly problémáim vannak a kapcsolattartással. A feleségemnek írt levelezés 30 nap egy levélforduló, amit a feleségemmel tudok konzultálni, a telefonon való beszélgetésünk a heti egy alkalom 10 percre, egyrészt számomra – 55 éves vagyok – elég nagy terhet jelent, de természetesen vállalom.”
Hab a tortán, hogy a nyomozati anyagok szerint V. Évát 2008 márciusa és novembere között havi 300 ezer forintos fizetésért kisebbségi referensként foglalkoztatta az önkormányzat. A szerződést Gál felhívására Hunvald György írta alá. Bár V. Éva munkát nem végzett, ennek ellenére Hunvald „a szerződés teljesítéséről havonta valótlan tartalmú igazolást állított ki”. Így összesen hárommillió forintot utaltak ki Gál szeretőjének. Hunvald erről az ügyészségen azt vallotta: V. Évát az SZDSZ-frakció kérésére alkalmazta.
Hogy miként vélekedik minderről V. Éva, azt nem lehet tudni, mivel az egykori SZDSZ-es bizottsági elnök szerelme az ügyészségen megtagadta a vallomástételt.
Ismert, Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármesterét 24 társával együtt bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség. Hunvald mellett Gál György jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.