Korrupciógyanú, elmaradt fejlesztés

Hűtlen kezelés kísérletét veti fel az a tender, amelyet még a Gyurcsány-érában írtak ki a mentésirányítás korszerűsítésére – állapította meg az új kormány idején elvégzett átvilágítás. Eszerint 1,3 milliárd forintot terveztek meglovasítani. Nem kizárt, hogy a korrupciógyanús üggyel Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos is foglalkozik majd.

2010. 11. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos korrupció gyanúját tárta fel az az előzetes vizsgálat, amely a mentésirányítás fejlesztésére még a második Gyurcsány-kormány idején meghirdetett pályázat körülményeit vette górcső alá – értesült a Magyar Nemzet. A kormányváltás utáni előzetes vizsgálat kiderítette: a 4,1 milliárdos tenderből mintegy 1,3 milliárd forint elköltése teljesen megalapozatlan lett volna, ahhoz elfogadható indokolás nem volt. Az információgyűjtés hűtlen kezelés bűntett kísérletét állapította meg, és elképzelhető, hogy az üggyel Papcsák Ferenc (Fidesz) elszámoltatási kormánybiztos szakértői csoportja is foglalkozik majd.
Bár Gyurcsányék 2007-ben kiemelt projektté nyilvánították a mentésirányítás korszerűsítését, és a Bajnai Gordon által kormánybiztosként, majd miniszterként felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már támogatói döntést is hozott, végül a közbeszerzési eljárást – Székely Tamás akkori egészségügyi miniszter 2008. júniusi közbenjárására – az Országos Mentőszolgálat vezetője visszavonta. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a sajtóban számos írás jelent meg a közbeszerzést körüllengő korrupció gyanújáról. A HVG például feltárta, hogy a tendert gyakorlatilag a Siemensre írták ki. Ráadásul az Egészségügyi Minisztérium 2007-ben már kifizetett 3,6 millió forintot egy, a piacon addig szinte ismeretlen cégnek a mentőszolgálat vállalatirányítási és mentésirányítási rendszerének kialakításához szükséges informatikai munkáért. A cég ügyvezetője, Kepe Gábor korábban iskolatársa volt a tárca akkori szakállamtitkárának, Gál Ilonának. Kiderült, hogy ugyanezt a feladatot az észak-alföldi régió három megyéje 4,1 milliárd forint helyett ötvenmillió forintból modellezte volna.
Információink szerint a Siemens mellett egy másik cég szerepét is vizsgálták, amelynek vélhetőleg nagy üzletet jelentett volna a szerződés. Ez a társaság az SZDSZ közelinek tartott Protégé Consulting Kft., amely szakértői munkákat végzett volna a Siemens mellett, és korábban – a még SZDSZ-es irányítású – egészségügyi tárcánál projektmenedzselési tanácsokat osztogatott több millió forintért ugyancsak a mentésirányítás témakörében. A társaság ügyvezetője, Kádas Péter korábban a Kóka János vezette gazdasági tárca gazdaságfejlesztési főosztályán támogatástervezési és döntés-előkészítési referensként dolgozott. Kádas 2005-ben magától Kóka Jánostól kapott miniszteri elismerést.
A tenderre jellemző, hogy a rendelkezésre álló – teljesen uniós forrásból származó – 4,1 milliárd forintnak a kétharmadát fordították volna a vállalatirányításra, és csupán egyharmadát a mentésirányításra. Ezzel szemben az Orbán-kormány által idén augusztusban megkötött, szintén 4,1 milliárdos támogatási szerződés alapján a költségek háromnegyedét fordítják majd közvetlenül a mentésirányítás megújítására, és mindössze egynegyedét a vállalatirányításra.
Noha a vizsgálat által feltárt 1,3 milliárd forintnyi kifizetés végül nem történt meg, így is jelentős kár érte az országot. Ugyanis ha nem fulladt volna korrupciógyanúba a pályázat, már idén július 1-je óta működhetne a korszerű mentésirányítási rendszer. Így viszont 2012. december 31. előtt ebben nem reménykedhetünk. Szakértők szerint az új rendszer akár 10-40 százalékkal meggyorsíthatja a betegek eljuttatását a megfelelő szakellátásig. Felmérhetetlen, hogy a 2007-es kormánydöntés és a 2012-es üzembe állítás között eltelt öt esztendő alatt hány ember hal(t) meg, akinek a modern rendszerrel egyébként meg lehetett volna menteni az életét. Az OMSZ elöregedett járműparkjának egy részét már rég ki kellett volna vonni a forgalomból. 2012-ig pedig továbbra is mágnestáblákon, színes zászlócskák és kockák segítségével „tekintheti át” a mentőszolgálat ügyeletese a bevethető esetkocsik helyzetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.