Megújult a Vénusz-templom

MN
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredeti állapotába állították vissza és adták át három évtizedes restaurálás után Vénusz istennő ókori templomát Rómában. Az épületet Hadrianus császár parancsára kezdték építeni Krisztus után 121-ben. A szentély az előző három évtizedben visszanyerte eredeti felosztását, a restaurálásnak köszönhetően egyesült a két cellája, a Rómának és a Vénusz istennőnek szentelt rész. Ezeket a helyiségeket hosszú ideig fal választotta el egymástól. A Velia domb déli oldalán, a Colosseumtól mindössze néhány méterre álló templom a császárság legnagyobbjaként volt ismert. Építésébe ugyan már Hadrianus alatt belevágtak azzal a szándékkal, hogy egy helyen tiszteleghessenek Vénusz istennő és a Római Birodalmat jelképező Róma szobra előtt, de a templom csak húsz évvel később, Antonius Pius uralkodása idején készült el.

Fotó: AFP/TIZIANA FABI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.