Nagytakarítás a hármas metró vonalán

Nagy Áron
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli nagytakarítást végez a BKV a fővárosi tűzoltósággal karöltve a hármas metró vonalán – tájékoztatta lapunkat a közlekedési vállalat. Közölték: az olajsár-lerakódástól leginkább veszélyeztetett szakaszokat, amelyek az állomások környezetében találhatók, már megtisztították a szennyeződéstől, a további részek takarítása jelenleg is folyamatban van. Az október óta zajló munkát december harmincegyedikéig kell befejezni, alig három hónap van tehát arra, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket a hármas metróvonal teljes hosszán, mindkét vágánytengelyben.
Noha a BKV beszámolója szerint a takarítást azért kellett az állomások közelében kezdeni, mert az alagutak kevésbé koszosak, úgy tűnik azonban, hogy ez is elégséges kisebb-nagyobb fennakadásokhoz. Ismeretes, hogy vasárnap délután pályaműszaki hiba miatt szüneteltetni kellett a metrószerelvények közlekedését a Nagyvárad tér és a Deák tér között, a kérdéses szakaszon ugyanis füstöt észleltek a sínek mentén. A fődiszpécser akkor azt nyilatkozta, nem szerelvény hibásodott meg, hanem feltehetőleg a sínek mellett lerakódott kosz vagy zsiradék kezdett el füstölni. A történtek kivizsgálása folyamatban van – tudtuk meg a BKV-tól. Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy egy internetes blog szerzője néhány hete arra hívta fel a figyelmet: nem biztonságosak a közszolgáltató kezelésében lévő metróalagutak. A képekkel is illusztrált beszámoló szerint az elmúlt években nem takarították rendszeresen a kettes és hármas vonalát, ezért az alagutakban felhalmozódott grafitpor, vaspor, olajszármazékok és egyéb szennyeződések már súlyosan károsítják az ott dolgozó metrójármű- és segédvezetők egészségét. A BKV lapunkhoz eljuttatott közleményében ugyanakkor leszögezte, a kérdéses metróvonalakat legutóbb nyáron takarították. Hozzátették: a bejegyzésben szereplő fotó nagy valószínűséggel a tavalyi nagytakarítás előtt készült. A korábban rendszeresen végzett alagútmosások kimutathatóan komoly károkat okoztak a telepített villamos berendezésekben, az alagúti elektromos kapcsolószekrényekben, a dugaszolóaljzatokban, a világítási hálózatban, de még a vontatási kábelekben is. „Ezt elkerülendő, csak a legszükségesebb mértékben végzünk alagútmosást, azonban azt rendszeresen tesszük” – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.