Röviden

MN
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek a volt foglyok
Fogságukból való visszatérésük 56. évfordulóján koszorúzással emlékezik a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete ma 11 órakor, a Városligeti fasor 4. szám alatti iskola falán elhelyezett emléktáblánál. (V. T.)

Zsúfoltak a börtönök
A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány szembemegy a nemzetközi elvárásokkal, amikor a fogvatartotti létszám helyett a jogszabályok megváltozásával „kozmetikázza” a büntetés-végrehajtásban (bv) tapasztalható túlzsúfoltságot. A bizottság hangsúlyozta, a bv-intézetek telítettsége eléri a 140 százalékot, és a szigorodó büntetőpolitika, valamint a kis értékű lopások esetén alkalmazható elzárások miatt tovább is emelkedhet ez az arány. (MN)

Diplomaták jártak Kolontáron
Az Európai Unión és a NATO-n kívüli országok Magyarországra akkreditált diplomatái tájékozódtak tegnap a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron és Devecseren. Több nagykövet megdöbbent, milyen pusztítást végzett az áradat, és hihetetlennek tartotta, milyen előrehaladott a kárfelszámolás és az újjáépítés. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat eddig mintegy száz albérleti szerződést kötött a vörösiszap-katasztrófa során otthonukat elvesztett családok számára. (MN)

Hiányzó vezetők
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyetlen jelöltje sem nyerte el tegnap a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának kétharmados támogatottságát, így nem sikerült vezérigazgatókat választani a közmédiumok élére. A médiatanács az MTV élére Nagy Attila gazdasági igazgatót és Szabó László Zsolt Echo TV-vezérigazgatót, a rádió élére Belénessy Csabát, az MTI alelnökét és Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét, a Duna Televízió élére Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor filmproducert, az MTI élére pedig Toót-Holló Tamást, az MTI belpolitikai szerkesztőségvezetőjét és Wéber Ferencet, Sólyom László volt államfő sajtófőnökét jelölte. (MN)

A szabad döntésért
MSZP-s képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy az emberek szabadon dönthessenek arról: az állami rendszerbe vagy önkéntes magánnyugdíjpénztárakba fizetik be az eddigi magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat. (MN)

Pénzhez jutnak a tűzoltók
Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint heteken belül megállapodás születhet az állami tűzoltóságnál dolgozó tűzoltók elmaradt túlóradíjáról. Az állami és önkormányzati tűzoltók évek óta kérik a 2004. május 1-jei európai uniós csatlakozástól 2007 végéig járó túlóradíjakat. Uniós szabályokra hivatkozva pereket is indítottak munkáltatóik ellen a túlmunka megfizetését kérve, és a Legfelsőbb Bíróság több esetben jogosnak ítélte követeléseiket. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.