Röviden

MN
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel kérés
Varsó. Az Egyesült Államok segítségét kérte az amerikai republikánusoktól az április 10-i szmolenszki légi katasztrófa ügyében folyó vizsgálathoz tegnap a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt két képviselője, akik még kedden ez ügyben Washingtonba utaztak. Antoni Macierewicz képviselő és Anna Fotyga volt külügyminiszter egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kérte. (MN)

Athéni felvonulás
Athén. Megemlékező felvonulás volt tegnap Athénban az 1973-as, levert diáklázadás évfordulóján; a mintegy 15 ezer résztvevő közül fiatalok egy kis csoportja közben kövekkel dobálta meg a rendezvényt biztosító rendőröket, akik egy sorozat könnygázgránáttal válaszoltak. A diáklázadás az 1967–1974 között uralkodó katonai junta ellen irányult, amelynek a becslések több tucat személy esett áldozatul. (MTI)

Izraeli kivonás
Tel-Aviv. Az izraeli kormány szerdán elfogadta azt a tervet, hogy kivonja csapatait egy, a libanoni határon fekvő megosztott falu északi, vagyis libanoni területen lévő részéből. A Golán-fennsíkhoz közeli települést (képünkön helyi lakosok), Gadzsart Izrael az 1967-es háborúban foglalta el, majd 2000-ben kiürítette, ám 2006-tól a Hezbollah miatt ismét megszállás alatt tartotta. (MTI)

Amerikai javaslat
Rámalláh. David Hale amerikai küldött ismertette Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a ciszjordániai telepbővítési moratóriumra vonatkozó javaslatcsomagot, amellyel a közvetlen izraeli–palesztin béketárgyalásokat szeretné megmenteni. A palesztinokat először tájékoztatták hivatalosan a kezdeményezésről. (MTI)

Bíróság előtt Bakijev emberei
Biskek. Megkezdődött a bírósági tárgyalás tegnap a hatalomból áprilisban eltávolított kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev rezsimjének több egykori magas rangú tisztségviselője ügyében. A vád szerint Bakijev és társai adtak parancsot a rendőröknek arra, hogy nyissanak tüzet a tüntetőkre a tavaszi megmozdulások során. Összesen 26 volt politikai vezetőt állítottak bíróság elé. (MTI)

Eltávolított felirat
Pozsony. Eltávolították tegnap az „ószlovákok királya” feliratot a Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi várban júniusban felállított szobra talapzatáról. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a sokat vitatott alkotás a helyén maradhasson. Richard Sulík, a parlament elnökének szeptemberi döntése alapján már októberben el kellett távolítani a pajzson látható kettős keresztet, mert az ilyen formában a két világháború közötti fasiszta Hlinka-gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlított. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.