Szigorúan ellenőrzött Hagyó-vagyon

Újabb három (így összesen már 21) gyanúsítottja van a Hagyó Miklós nevével fémjelzett BKV-s büntetőeljárásnak, és a főügyészség tegnap indítványozta a fél éve előzetesben lévő Hagyó letartóztatásának meghosszabbítását. Megtudtuk: a Hagyó által rokonainak, barátainak átjátszott vagyont is zár alá vonhatják.

2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van mit zárolni. Hagyónak 2009-es vagyonnyilatkozata szerint négy XII. kerületi ingatlanja volt. Közülük kettőt még 1998-ban vásárolt, a másik kettőt viszont 2007-ben, főpolgármester-helyettesként vette, tehát a terhére rótt bűncselekmények időszakában. Emellett Hagyónak van két jászberényi ingatlanja: egy 2005-ben ajándékba kapott 3,5 hektáros szántó, valamint egy 5500 négyzetméteres ingatlan, amelybe beletartozik egy 150 négyzetméteres tanyaépület és egy ugyanekkora gazdasági épület. Amint azt a Hír TV feltárta, a Wirtass Kft.-nek, amelyben korábban 97, ma már csak 24,7 százalékos a tulajdoni hányada, az Andrássy út szomszédságában, a Paulay Ede utca 43. és 44. szám alatt összesen hét ingatlanja van, amelyek szakértők szerint több száz millió forintot érhetnek.


Indítványozta tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség Hagyó Miklós előzetes letartóztatásának meghosszabbítását újabb három hónappal – tudtuk meg Fazekas Gézától, a főügyészség szóvivőjétől. A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított volt MSZP-s főpolgármester-helyettest május 14-én vették őrizetbe, és három nappal később, 17-én tartóztatták le, vagyis jövő hét szerdán lesz pontosan fél éve, hogy börtönben ül. A főügyészség álláspontja szerint egyrészt a bűncselekmények tárgyi súlya (például a bűnszervezetben való elkövetés), a szökés és az elrejtőzés veszélye miatt indokolt fenntartani a letartóztatást, másrészt fennáll a büntetőeljárás meghiúsításának, az összebeszélésnek és a tanúk befolyásolásának a veszélye – mutatott rá Fazekas Géza.
*
Hozzátette: az elmúlt napokban olyan új adatok jutottak a nyomozó hatóság tudomására, amelyek arra utalnak, hogy „H. Miklós és a hozzá kapcsolódó személyek mindent elkövetnek a büntetőeljárás megnehezítéséért”.
A szóvivő tájékoztatása szerint az eddigi 18-ról 21-re bővült a gyanúsítottak köre, és az eddig eljárás alá vontak közül is többeket újabb bűncselekményekkel gyanúsítottak meg. Az újabb terheltek azon cégeknek a képviselői, amelyekkel a nyomozás eddigi adatai szerint felesleges szolgáltatásokra szerződött a BKV korábbi vezetése.
Fazekas Gézától megtudtuk: a BKV a napokban jelezte, hogy polgári jogi igénnyel kíván élni a büntetőeljárásban. Ennek az a jelentősége, hogy így a nyomozó hatóság szükség esetén nagyobb vagyoni kört zárolhat, amennyiben – legalább a vélelem szintjén – fennáll a vagyonmentés gyanúja – magyarázta a szóvivő. Ilyen polgári jogi igény hiányában a főügyészség csak a büntetőeljárással szorosan összefüggő vagyontárgyakra kezdeményezhetné a vagyonzárlat elrendelését, amelyről egyébként a bíróság dönt. Fazekas Géza kiemelte: a zárolás kiterjedhet olyan vagyonelemekre is, amelyek nem a gyanúsított nevén vannak, de visszavezethetők hozzá. Példaként említette a volt erzsébetvárosi polgármester esetét: az ő büntetőügyében szintén több olyan vagyontárgyat zároltak, amely már nem volt a vádlott nevén, de bizonyíthatóan ő szerezte meg azokat.
A szóvivő által elmondottak kellemetlenül érinthetik Hagyó Miklóst, hiszen májusi őrizetbe vétele előtt kétségbeesett kísérletet tett vagyona eltüntetésére. Amint azt a Heti Válasz korábban feltárta, a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes gyakorlatilag kiszervezte maga alól hírhedt cégét, a Wirtass Kft.-t, amelyben 2010. április 2. és május 10. között 97-ről 24,7 százalékra csökkentette tulajdoni hányadát. Ezzel egy időben csaknem 45 százalékos üzletrészt szerzett a társaságban Hagyó élettársa, Ottlik Lilla Lea és annak édesanyja, Ottlikné Fekete Éva, a cég szűk egyharmada pedig egy Nagykanizsáról vezetett vállalkozáshoz került. Az ingatlanforgalmazással és -közvetítéssel foglalkozó Wirtass több száz milliós értékű ingatlant birtokol a budapesti Andrássy út szomszédságában.
Lapunknak sikerült utolérnie Ottlik Lilla Leát, aki csupán annyit árult el, hogy a Wirtass Kft. ugyanazt a gazdasági tevékenységet folytatja tovább, mint Hagyó letartóztatása előtt, és a cég taggyűlése semmilyen döntést nem hozhat a volt főpolgármester-helyettes tudta, beleegyezése nélkül. Bár Ottlik Lilla ezt nem mondta ki, de szavaiból az derült ki, hogy a társaságot a börtönből továbbra is Hagyó Miklós irányítja. További kérdéseinkre azonban nem válaszolt, mondván: Hagyó Miklós jóváhagyása nélkül nem tájékoztathatja a sajtót. Így arra sem kaptunk választ, mi célt szolgált Hagyó tulajdoni hányadának lefaragása, ha közben továbbra is ő irányítja a céget.
Amint azt megírtuk, Hagyó még a meggyanúsítása előtt, márciusban vagyonkimentésbe kezdett. Először a lánya nevére íratta két budai, Rege úti ingatlanját, majd párttársának, Tóbiás Józsefnek adta el érdi házát, és a Wirtasson keresztül 68 millió forintért értékesítette az ugyancsak Budán, a Verecke úton lévő házát és a hozzá tartozó telket. (Ez utóbbi tranzakcióról és az esetleges bevételről a vagyonnyilatkozatában szót sem ejtett.) Végül korábbi élettársa, Csecserits Beáta nevére jegyeztette be annak a budai lakásának a haszonélvezeti jogát, amelyben őrizetbe vételéig lakott. Bár a haszonélvezeti jog bejegyzése nem akadályozza meg az esetleges vagyonzár elrendelését, azonban megnehezítheti az ingatlan későbbi értékesítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.