Szigorúbb lehet a házi őrizet

A kormány a hét végén több jogszabálytervezetet is benyújtott az Országgyűlésnek. A javaslatok nyomán megváltoznak a rendészeti tárgyú törvények és a honvédelemről szóló jogszabály, valamint létrejön a nemzeti adatvagyon is.

2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorúbb elbírálás alá esnének azok, akik súlyosan megszegik a lakhelyelhagyási tilalom szabályait – ezt is tartalmazza az egyes büntető tárgyú törvényekhez frissen benyújtott módosítás. Aki eddig ilyet tett, azt enyhébb esetben bírsággal sújtották, vagy házi őrizetbe, súlyosabb esetben előzetes letartóztatásba helyezték. A házi őrizet szabályai ellen vétők is pénzbírsággal vagy előzetes letartóztatással voltak sújthatók. Ezzel a szabályszegés jogi következményei tulajdonképpen ki is merültek; az új javaslat szerint viszont „fogolyszökést követ el az a terhelt, aki abból a célból, hogy a kényszerintézkedés végrehajtása alól kivonja magát, megszegi a lakhelyelhagyási tilalom vagy a házi őrizet szabályait”. A javaslatban szerepel egy, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabásával összefüggő kiigazítás. Az úgynevezett három csapás törvény ugyanis kimondja: mind halmazat, mind az erőszakos többszörös visszaeső esetén életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni az elkövetőre. A büntető törvénykönyv ugyanakkor 20 éves kor alatt nem engedélyezi a tényleges életfogytiglannal való büntetést. A mostani módosítás így a három csapás törvény hatálya alá eső cselekmények elbírálásakor is figyelembe venné az életkori korlátot.
Arról is határozati javaslatot nyújtott be a kormány, hogy a parlament engedélyezze a honvédségnél nyolcezer önkéntes tartalékosi státus létesítését. Az önkéntesek – az előterjesztés szövege szerint – elsősorban a kritikus infrastruktúra védelmében és a katasztrófavédelemben kaphatnak feladatot. A módosítás kimondja, hogy a tartalékosrendszer két pillérre épül: az önkéntesség alapján szervezett műveleti és védelmi tartalékra, valamint a – kizárólag minősített időszakban behívható – kiképzett tartalékosokra és potenciális hadkötelesekre. A javaslat célja még, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen önálló katonai szervezetként létrehozzák az úgynevezett MH Ludovika Zászlóaljat. Az indítvány 600 főben rögzíti a tisztjelölti állomány létszámát. Az új egység kialakításához nem lesz szükség személyi, tárgyi és költségvetési többletre, mivel a Ludovika zászlóaljat a tárcalétszámon belül sorolják be a hadrendi elemek közé. A honvédelmi törvény módosítása eredményeképpen a Szent Korona őrzési feladatai is a katonasághoz kerülnek át; ezt a feladatot most a Köztársasági Őrezred végzi.
A nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelmével is foglalkozni fog a Ház, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ugyanis ezzel kapcsolatban nyújtott be tervezetet. Ez nemzeti adatvagyonként definiálja a közfeladatot ellátó szervek által kezelt közérdekű adatok, személyes adatok és közérdekből nyilvános adatok összességét. E körbe tartozna a munkanélküliek ellátásával vagy a termőföldhasználattal kapcsolatos adattömeg, mint ahogyan a kincstár által vezetett szociális támogatások nyilvántartása és a polgárok személyi adatainak, lakcímének nyilvántartása, az úti okmányokkal, az ingatlanokkal, az adózással, valamint a nyugdíjbiztosítással összefüggő adatok kezelése is. Ezeket az információkat – áll a tervezetben – kizárólag államigazgatási szerv vagy kizárólagos állami tulajdonú gazdálkodó szervezet végezheti. Az adatkezelés akadályozása vagy lehetetlenné tétele alapesetben három, jelentős érdeksérelem okozása esetén öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.