A titokzatos Omninvest-siker

Kénye-kedve szerint változtathatta az előző kormány idején az állammal kötött megállapodás tervezetét a hazai vakcinagyártó Omninvest Kft., így végül drágábban adhatta a patikákba szánt oltóanyagot – derül ki egy levélből, amelyet Oszkó Péter írt. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere nem értette, miként lehet ennyire kiszolgáltatott a kabinet ennek a cégnek.

2010. 12. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem aratott osztatlan sikert az előző kormány tagjai között sem a vakcinagyártó Omninvest Kft.-vel való ködös állami együttműködés. Lapunk birtokába került egy levél, amelyben Oszkó Péter pénzügyminiszter 2009. augusztusban azt írja Garamhegyi Ábelnek, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium akkori szakállamtitkárának: „Ha megengedsz egy személyes, de őszinte véleményt, egy ilyen cég ilyen minőségű tárgyalási folyamattal normál üzleti körülmények között már rég kiközösítette volna magát minden civilizált üzleti körből. Számomra még mindig nehezen emészthető, hogy kormányzatként olyan mértékben kiszolgáltatottak vagyunk, hogy kénytelenek vagyunk lenyelni a cég átláthatatlan tulajdoni viszonyaival kapcsolatos ködösítését és az ártárgyalásban folytatott követhetetlen, összevissza érvelését.”

*

Ezen véleményének alátámasztására a következőket írja a levélben az új influenza elleni oltóanyag beszerzésével kapcsolatban: „az apróbb aggályom, hogy a 4. számú melléklet eltérő beszerzési árat számol a rendelkezésre (azaz a patikai forgalomba) gyártott menynyiségre, mint az egyéb (a lakosságnak térítésmentesen beadható tételek) megrendelésére. Nem tudom, ez hogyan fordulhatott elő, mert minden előterjesztésben az szerepelt, hogy azonos beszerzési áron jutunk a teljes 6 milliós csomaghoz. Nem tartom elfogadhatónak, hogy a szerződés szövegezésében minden előzetes figyelmeztetés nélkül egyszer csak magasabb ár jelenik meg egyes tételekre, miközben még a kormánykabinet előtti mai előterjesztésben is azonos árképzés szerepelt. Nem tudom, hogyan fordulhatott ez elő, de szerintem nem megengedhető sem tárgyalási taktikaként, sem végeredményként. Kérném az összeget visszakorrigálni.”
Oszkó Péter a levelet elküldte az akkori kormány egy másik tagjának, Székely Tamás egészségügyi miniszternek is, ám végül ez a kemény kritika sem volt elegendő a beszerzési ár visszarendezéséhez. A lakosságnak ingyenesen beadható négymillió adag oltóanyagot 2009-ben bruttó 1102,5 forintért adta az Omninvest Kft., míg a patikai forgalomba szánt, maximum kétmillió adagot 1144,5 forintért. (Erre tett rá még az állami Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet körülbelül 45 százalékos extra árrést az egészségügyi tárca utasítására, így végül a térítésmentességre nem jogosultak majdnem kétezer forintért tudták megvásárolni az oltóanyagot a gyógyszertárakban.)
Ami ennél lényegesen nagyobb probléma – írta Oszkó Péter a levelében –, hogy a cég 2009-es finanszírozási igénye váratlanul felkúszott 1,5 milliárd forintra, miközben korábban ennél lényegesen alacsonyabb összegről volt szó. „Visszanéztem korábbi írásos emlékeztetőket, és eredetileg a kormány ebben az évben semmit nem akart fizetni, amire több alkalommal is azt a visszajelzést kaptuk a cégtől, hogy legalább az anyagköltség kifizetése nélkül nem tud megkezdődni a gyártás, ami egyszer 300, egyszer pedig 500-600 millió forintban volt megjelölve. Érthetetlen számomra, hogy ez miként nőtt 1,5 milliárd forintra, miközben a szerződéstervezet kifejezett utalást tartalmaz arra is, hogy a szolgáltató bankhitelből jut finanszírozáshoz” – olvasható a levélben.
A lapunk birtokába került levelezésből kiderül továbbá, hogy az omninvestes szerződéstervezet tartalmáról tájékoztatták Bajnai Gordon akkori miniszterelnököt is, aki nem emelt kifogást ellene.
Ismeretes: a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrégiben ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést az Omninvest Development Kft. számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forintos állami támogatás ügyében. A tárca álláspontja szerint az irányadó jogszabályok szándékos megsértésével ítélték oda és fizették ki az influenza A-vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatai című projektre nyújtott támogatást, így a magyar államot kétmilliárd forint kár érte. A nemzetgazdasági miniszter júniusban indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, de korábban már kiderült, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben. Közben a vám- és pénzügyőrség is nyomozást indított jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen az Omninvest-ügyben. Az Omninvest Kft. novemberben teljes összegben átutalta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak a szóban forgó kétmilliárd forintot. A cég szóvivője, Németh Zsolt azt mondta: alapvetően amiatt ajánlották fel a pénz visszafizetését, mert az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint is uniós rendeletbe ütközik a támogatás. Ismét leszögezte ugyanakkor: „ez nem jelenti azt, hogy a cég bármilyen vádaskodást elismerne”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.