Az Omninvest Bajnaiékat támadja

Ellentámadásba lendült a vakcinagyártó Omninvest Kft. Azt állítják, gazdasági nonszensz volt, amit az előző kormány az új influenza elleni oltóanyag megrendelésekor művelt, és valójában nem a kabinet volt kiszolgáltatva nekik, hanem fordítva.

2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Zsolt, az Omninvest Kft. szóvivője lapunknak úgy nyilatkozott: nehéz helyzetbe hozta őket 2009-ben a kormány azzal, hogy nem volt képes időben meghozni a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket. Június helyett augusztus végén kötötték meg a négymillió, térítésmentesen beadható vakcinára vonatkozó szerződést, miközben az első tételt akkor már legyártották. A patikába szánt mennyiségről még később, októberben született meg a szerződés. A késlekedés miatt a cég nem tudta vállalni a külföldi megrendeléseket, hiszen akkor még nem tudta, a hazai állami megrendelés mennyiben köti majd le a gyártói kapacitását. – Ezzel anyagi veszteséget szenvedtünk el – mondta Németh Zsolt tegnapi írásunkra reagálva. Cikkünk egy levélből közölt részleteket, amelyben Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere érthetetlennek nevezte, miként lehet ennyire kiszolgáltatott a kormány a cégnek és hogyan nyelheti le az átláthatatlan tulajdoni viszonyokkal kapcsolatos ködösítését, az ártárgyalásban folytatott követhetetlen érvelését.

*

A cég szerint azonban nem a kormányzat függött az Omninvesttől, hanem éppen ellenkezőleg, a kabinet tartotta őket hosszú ideig bizonytalanságban. Állítják: az érvényben lévő előszerződéssel ellentétesen a kormány nem adott időben megrendelést, nem határozta meg a mennyiségeket és a beszállítás ütemezését, először nem kívánta az adott költségvetési évben megfizetni a vakcina szerintük egyébként is alacsony vételárát, majd halasztott fizetési konstrukciót kényszerített a cégre, végül az ellenérték nagyobb részének megfizetésével is némi késedelembe esett.
Oszkó Péter egyébként azt is kifogásolta az előző kabinet gazdasági szakállamtitkárának és egészségügyi miniszterének küldött levelében, hogy az Omninvest magasabb beszerzési árat számolt a patikai forgalomba szánt, maximum kétmillió ampullás mennyiségre, mint a térítésmentesen beadható hatmilliós tételre. „Nem tudom, ez hogyan fordulhatott elő, mert minden előterjesztésben az szerepelt, hogy azonos beszerzési áron jutunk a teljes hatmilliós csomaghoz. Nem tartom elfogadhatónak, hogy a szerződés szövegezésében minden előzetes figyelmeztetés nélkül egyszer csak magasabb ár jelenik meg egyes tételekre, miközben még a kormánykabinet előtti mai előterjesztésben is azonos árképzés szerepelt” – olvasható a levélben.
Németh azonban nem érti, hogyan kifogásolhatta ezt Oszkó, hiszen – állítása szerint – ezt nem ők kérték, hanem „végül így tették eléjük a szerződéstervezetet”.
Oszkó azt is szóvá tette, hogy az Omninvest 2009-es finanszírozási igénye váratlanul felkúszott 1,5 milliárd forintra, miközben korábban ennél lényegesen alacsonyabb összegről volt szó. „Visszanéztem korábbi írásos emlékeztetőket, és eredetileg a kormány ebben az évben semmit nem akart fizetni, amire több alkalommal is azt a visszajelzést kaptuk a cégtől, hogy legalább az anyagköltség kifizetése nélkül nem tud megkezdődni a gyártás, ami egyszer 300, egyszer pedig 500-600 millió forintban volt megjelölve. Érthetetlen számomra, hogy ez miként nőtt 1,5 milliárd forintra, miközben a szerződéstervezet kifejezett utalást tartalmaz arra, hogy a szolgáltató bankhitelből jut finanszírozáshoz” – olvasható a levélben. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban kifejtette: mindvégig csak a kormány gondolta úgy, hogy egyetlen fillért sem fizet 2009-ben, miközben ők a teljes megrendelt mennyiséget még abban az évben szállították. Végül az a megállapodás született, hogy 2009-ben a vételár 20 százalékát fizeti ki az állam, a fennmaradó részt 2010-ben rendezi két részletben, amivel némi késedelembe is esett. A szóvivő úgy véli, a kormány nem bánt körültekintően a közpénzekkel, amit az is bizonyít, hogy a térítésmentesen beadható vakcina ára 2009-ben 1050 forint plusz áfa, míg 2010-ben 1090 plusz áfa volt. Miután a cég a teljes megrendelt mennyiséget 2009 novemberére leszállította, ezért még 30 napos fizetési határidő mellett is lehetősége lett volna a kormánynak arra, hogy a teljes mennyiséget a 2009-es, alacsonyabb áron fizesse ki. A döntéshozók mégis úgy határoztak, hogy az oltóanyag jelentős részét csak 2010-ben fizetik ki a magasabb áron. – Végül bebizonyosodott, hogy ez a szerződéses konstrukció nem volt jó sem az államnak, sem az Omninvestnek, mert így olyan készletek maradtak raktáron milliós mennyiségben, amelyeket 2009 novembere előtt külföldön a hazai ár többszöröséért lehetett volna értékesíteni, s ebből az állam is részesedést kapott volna – mondta Németh Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.