Az őrület és a szépség találkozott

Több bizarr eseményt is engedélyeztek a közelmúltban a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületében. Ezúttal egy olyan könnyűzenei videoklip forgatásáról értesültünk, amelyben darkok és zombik szerepelnek, s szó van benne őrületről, horrorról, halálról és zöld pillangóvérről is. Az érdekvédők háborognak.

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darkkultusz. A szubkultúra az 1970-es évek végén kezdett kialakulni Angliában. Akkor a rossz oktatási rendszer miatt sok fiatal hagyta ott az iskolát és nagyon korán alkalmi munkákból kezdett élni, bolyongott távolabbi célok nélkül, hogy aztán elrontott élete felett búslakodjon – ennek az érzésnek a visszhangja volt hallható a darkzenék bánatos dallamaiban. Egy tanulmány azt írja: az ilyen zenekarokban közös, hogy az erős lelki érzékenység, a belső félelmek, a kitaszítottság, a kilátástalanság, az érzelmi kiszolgáltatottság és a depresszió szolgálnak zenéjük alapjául. Ez megjelenik a külsőségekben is, a zenészek általában feketében, tupírozott hajjal, erőteljes sminkben jelennek meg a színpadon. Szívesen alkalmazzák a halál és az elmúlás jelképeit, koponyát, keresztet és koporsót. Sokan válnak fanatikus rajongóivá egy-egy híresebb énekesnek (például Robert Smith – Cure vagy Marilyn Manson). Magyarországon a mozgalom kiváltója a rendszerváltás – áll a tanulmányban. A fiatalok egy részének hangulatára a pesszimizmus és nihilizmus lett jellemző. Sok család került a perifériára és a „szuicid hajlamú szülők hasonló gyermekein” eluralkodott a jövőtlenség, a kilátástalanság, végül ezek a gyerekek alkották a magyar dark szubkultúra javát. Hazánkban darknak nevezték a mozgalmat, amely az angol sötét szóból ered, míg ennek külföldi megfelelője a goth volt.


Az évekkel ezelőtt megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épületében forgatta videoklipjét a Black Nail Cabaret. A hazai lányduó az egykori rehabilitációs részlegen vette fel a Butterflies című dalát.
A neon.hu szórakoztatóiparral foglalkozó internetes oldalon az olvasható a klipről, hogy abban „az őrület és a szépség találkozik. Susy, a törékeny fiatal lány az áldozati bárány – illetve pillangó – szerepébe kerül, amikor a lányok, Emke és Soffy megpróbálják szakrális rituálé keretében feláldozni őt. A pillangóktól rettegő szörnyek szájából patakokban ömlik a zöld pillangóvér, az őrület nem ismer határokat, végül azonban mégis a tisztaság és a szépség győz, az áldozat szabadon elhagyhatja a pszichiátria börtönét”. A klipben minden van – olvasható az oldalon –, amire a darkok vágynak: zombik, horror, őrület, halál és szépség. A nem épp hétköznapi hangulatú, szürreális és beteg videót először itt láthatjátok – hirdeti az internetes oldal.
– Megengedhetetlen – így reagált Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke, miután megnézte a videoklipet. Mint mondta: ez az intézmény a hazai pszichiátriai ellátás fellegvára volt. Közel százötven esztendeig kezelték itt a pszichiátriai betegeket, otthonuknak érezték ők és a gyógyítók is, mégis erőszakkal zárták be, ezért a hely kultikussá vált. Sértő, hogy őrülteket, zombikat megjelenítő, ízléstelen és az emberi ábrázolástól távol álló felvételt éppen ebben az intézményben forgatnak, mert az tovább erősíti a pszichiátria betegekkel kapcsolatos stigmát. A nézőkben ugyanis óhatatlanul összekapcsolja azt a gondolatot, hogy az egykor az OPNI-ban kezeltek, azaz a pszichiátriai betegek éppen olyanok, mint amilyeneket a klip megjelenít. Pedig mi éppen a negatív megkülönböztetés ellen küzdünk. Érthetetlen, hogy miként adhattak erre engedélyt – tette hozzá.
Megkerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t is az ügyben – ide tartozik ugyanis jelenleg az OPNI –, de lapzártánkig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.
A Magyar Nemzet néhány napja egy másik bizarr eseményről is beszámolt. November utolsó hétvégéjén Bolondok Haza címmel tartottak összművészeti fesztivált és egész éjszakán át tartó zenés-táncos partit az OPNI-ban. Lapunk cikke nyomán az MNV-nél belső vizsgálatot rendeltek el annak megállapítására, hogy az épület bérbeadása milyen körülmények között történt. Lapzártánkig a vizsgálat eredményéről nem kaptunk tájékoztatást. Az érdekvédők akkor is felháborodtak a rendezvényen, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pedig úgy fogalmazott: néhány, magát művésznek mondó fiatal exhibicionista ezzel megsértette a szakmát és a betegeket.
Korábban egyébként számtalanszor kiadták az OPNI-t különböző rendezvényekre. Többször forgattak az épületegyüttesben filmet, de az egyik legbizarrabb esemény az volt, amikor az intézmény felszámolásával megbízott miniszteri biztos, Tasnádi Zoltán ott tartotta felesége halotti torát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.