Beszállunk a nemzetközi szervcserébe

Csatlakozási tárgyalásokat kezd Magyarország az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezettel – ez az egyik eleme annak a több pontból álló cselekvési tervnek, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium hirdetett meg a szervátültetések számának növeléséért. A tervek szerint olyan intézkedéseket hoznának, amelyekkel több beteg kerülhetne a transzplantációra várók listájára, és emelkedne a donorjelentések száma is.

2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pontból álló cselekvési tervet jelentett be tegnap a szervátültetések számának növelése céljából Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár a szakmai és a betegszervezetekkel folytatott egyeztetés után az egyik legfontosabb feladatnak a várólistán lévők számának növelését nevezte. Mint mondta: a cél, hogy ez a mutató lakosságarányosan elérje az Európai Unió átlagát. Jelenleg ugyanis sok beteg fel sem kerül a listára, így gyakran előfordul, hogy van donor, de nincs olyan várakozó, akinek megfelelő lenne az adott szerv.
A másik szükséges lépés a donorjelentések számának növelése. Arra a kérdésre, hogy konkrétan milyen technikával kívánják a javulást elérni, az államtitkár úgy fogalmazott: a részleteket hamarosan kidolgozzák. A több pontból álló cselekvési terv harmadik eleme, hogy a jövőben Magyarországon végeznék a tüdőátültetéseket. Eddig Bécsben operálták a magyar betegeket. További fontos feladatnak nevezte Szócska Miklós a témával kapcsolatos felvilágosító munka javítását, mind a lakosság, mind az egészségügyben dolgozók körében. A cselekvési terv része lenne az is, hogy hazánk tárgyalásokat kezd a csatlakozásról az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezettel. Szócska Miklós hangsúlyozta: a döntést a szakma és a betegszervezetek egyöntetű támogatásával hozták meg.
– Új történelmi korszak kezdődik – így kommentálta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának igazgatója. Hozzátette: leginkább a speciális betegek – a kisgyermekek és a különleges biológiai paraméterekkel rendelkezők –, valamint a sürgősségre szorulók remélhetik, hogy gyorsabban donorhoz juthatnak az Eurotransplant révén. A csatlakozás azonban nem történhet egyik pillanatról a másikra, az egy folyamat lesz – mondta. Kezdetben várhatóan lesz egy átmeneti időszak, amikor csak a „speciális” betegek kerülnek majd fel a közös várólistára, a teljes jogú tagságot várhatóan csak később kaphatjuk meg. Arra a kérdésre, hogy miért támogatta most egyhangúlag a szakma és a betegszervezetek a nemzetközi szervcsereszervezethez való csatlakozást, ha korábban éveken át a szembenállás volt jellemző ebben a kérdésben, úgy fogalmazott: korábban a legtöbben azt említették ellenérvként, hogy a hosszú várólistás államok – például Németország – „elszívnák” a donorok többségét, s Magyarország csak szervexportőr lehetne. Az utóbbi években sokat változott az Eurotransplant, nagyobb hangsúly fektet az egyensúly megteremtésére. Sokan hozták fel a csatlakozás anyagi vonzatát is, ami éves szinten körülbelül 300 millió forintra tehető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.