Bővül az afgán misszió

Kilencvenfős repülőtér-biztosító alakulattal, 40 fős választást biztosító szakasszal, 56 fős új kiképzőegységgel és 35 fős logisztikai csoporttal is bővül az afganisztáni magyar misszió. Az erről szóló beszámolót tegnap fogadta el a parlament szakbizottsága.

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni szerepvállalásunkról szóló kormányhatározat módosítása értelmében az ázsiai országban szolgáló Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportunk (OMLT) létszámát harmincról hatvan főre emelik. Erre az amerikai létszámcsökkentés miatt van szükség, ahogyan arra is, hogy a közeljövőben egy második ilyen egységet, vagyis egy új kiképző csoportot (OMLT II.) is a térségbe küldünk legfeljebb ötvenhat fős létszámmal. Az előterjesztés szerint a parlament hozzájárul ahhoz is, hogy tíz főt küldjenek ki a Magyar Honvédségtől az afgán haderő kiképzésének elősegítését célzó feladatok végrehajtását irányító
NATO Afganisztáni Kiképző Miszsziójában (NTM-A) tevékenykedő kabuli Légi Kiképzéstámogató Csoportba (Air Mentor Team).
*
Ezenkívül a parlamenti és tartományi választások biztosítására egy legfeljebb negyvenfős választást biztosító szakaszunk is Afganisztánba utazik, miközben a hatékonyabb nemzeti logisztikai támogatás érdekében egy harmincöt fős nemzeti támogató elem is a műveleti területre települ. A kabuli nemzetközi repülőtér működtetésének vezető nemzeti szerepét szintén a magyar katonák veszik át, ez további kilencven fő külszolgálatát jelenti a következő évben a háborús övezetben. Az új feladatok költségvetési fedezetére a 2009. évi költségvetési maradványokból 5,2 milliárd forintot csoportosítanak át a honvédelmi fejezet javára.
Az Országgyűlésben tegnap megkezdődött honvédelmi törvények módosításának általános vitája. Hende Csaba szakminiszter expozéjában közölte, 2014 közepéig hat-nyolcezer kiképzett tartalékos katonával kell rendelkeznie a Magyar Honvédségnek. – Egyetlen hadsereg sem lehet meg tartalék nélkül, sem anyagi, sem személyi tartalék nélkül – fogalmazott a miniszter. Az önkéntes műveleti tartalék felállításáról kiemelte: ebben elsődlegesen az eddig szolgált és az ezután leszerelő hivatásos és szerződéses honvédeket szólítanák meg. A másik pillért a kiképzett tartalékos és potenciális hadköteles állomány jelenti, amely törvényi kötelezettség alapján szerveződik. Behívásuk kizárólag megelőző védelmi helyzetben és rendkívüli állapotban történhet.
Juhász Ferenc (MSZP) támogathatónak nevezte a tartalékos rendszer kiépítését, de kijelentette, szerinte egzisztenciális zsarolással hívják be az önkénteseket a rendszerbe, ami elfogadhatatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.