Elítélték a kesznyéteni gazdát

Gondatlanságból elkövetett emberölés és életveszély okozás miatt első fokon egy év – két évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte tegnap a Borsod-Abaúj-Zemlén Megyei Bíróság Szoboszlai Barnabást. A vádlott 2008. június 24-én árammal védte meg kesznyéteni kertjét, ahol június 30-án három tolvaj közül egy meghalt, kettő pedig megsebesült. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott felmentésért fellebbezett.

Tolcsvai L. László
2010. 12. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perbeszédében Kolozsvári Beáta ügyész kiemelte, az idős férfi ugyan magántulajdonát védte a 230 voltos árammal, de a védekezés módja messze meghaladta az indokolt mértéket. Úgy fogalmazott, tettét még az sem kisebbíti, ha húsz éven át folyamatosan meglopták, és öt kutyáját mérgezték meg. Szoboszlai Barnabás védője, Erdei Csaba hangsúlyozta, bár a következmények súlyosak voltak, szerinte a történteket üzemi balesetnek kell tekinteni. Az idős ember birtokára behatoló három férfi ugyanis lopásból élt, s jól tudták: az akkor 68 éves tulajdonos kerítésétől háromméteres távolságra elektromos vezetéket feszített ki. Szoboszlai szándéka mindössze a tolvajok elriasztása volt, s e tény a magántulajdon jogos védelmeként értékelhető – jelentette ki az ügyvéd.
Ítélethozatalkor Sebe Mária bíró a súlyosbító, valamint az enyhítő körülményeket egyaránt felsorolta, majd kihirdette a határozatot. Kijelentette, a jogszabályok egyértelműen fogalmaznak: a magántulajdon megvédése minden ember állampolgári joga, éppen ezért, valamint a hetvenéves férfi egészségi állapotára való tekintettel döntött úgy tanácsa, hogy egy év fogházban letöltendő büntetést szabnak ki rá két évre felfüggesztve. A továbbiakban kötelezte a vádlottat 585 967 forint bűnügyi költség megfizetésére, amely az eljárás kiadásait fedezi. Az ítélethirdetés után az ügyésznő súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A másodfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hozza meg, de addig Szoboszlai Barnabást semmilyen jogában nem korlátozzák.
Miként arról beszámoltunk, 2008. június 30-án este egy 48, egy 30 és egy 28 éves kesznyéteni cigány férfi azzal az ötlettel állt elő a helyi kocsmában: menjenek el uborkát lopni Szoboszlai Barnabás portájára. Bár tudták, hogy a gazda elektromos vezetékkel védi zöldségeit, ketten mégis átugrottak a kerítésen, s egyikük, a legidősebb férfi halálos áramütést szenvedett. Harmadik társuk – látva a történteket – segítségért szaladt, de futás közben hozzáért a dróthoz, ezért ő is megsérült.

Vita után szigorítás. Szoboszlai Barnabás esete megosztotta a társadalmat, vita alakult ki arról, védhető-e a magántulajdon. Szepessy Zsolt, Monok polgármestere és Erdei Csaba ügyvéd, Szoboszlai védője kérelmet nyújtott be az igazságügyi tárcához, amelyben indítványozták, hogy a minisztérium kezdeményezze a Btk. vonatkozó törvénye módosítását. Ez lehetővé tette volna a magántulajdon védelmét, akár olyan áron is, hogy a támadó súlyosan megsérül, netán életét veszíti. Egy évvel az eset után a szocialista párt bevezette a Btk.-ban a megelőző jogos védelmi eszköz fogalmát. Az intézkedéssel a védekező javai elleni esetleges támadás megelőzése érdekében védőberendezést vagy védekező eszközt alkalmazhat. A Fidesz a „három csapás” törvényre esküdött, amelynek lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az harmadjára a kétszeresét kaphatja a büntetési tétel maximumának. 2009-ben még elutasította a javaslatot az Országgyűlés, amit végül idén júniusban fogadott el a parlament. (V. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.