Korrupcióra kódolva

Lassú és túlbonyolított pályáztatás, a szükségesnél háromszor több közreműködő szervezet, korrupció – többek között ez jellemezte a kiemelt kormányzati beruházásokat a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején egy közelmúltban lezárult átvilágítás szerint.

2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos rendszerhibákat tárt fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) egy közelmúltban befejeződött belső vizsgálat, amely többek között a Gyurcsány–Bajnai-éra kiemelt kormányzati beruházásait vette górcső alá. A Magyar Nemzet információi szerint az átvilágítás megállapította: a kiemelt projektek mintegy negyven százalékánál túllépték a jogszabályban előírt eljárási határidőket, hatvan százalékánál pedig éppen csak tartani tudták azokat. Jó példa a csigalassúságú ügyintézésre a mentésirányítás fejlesztésére 2007-ben kiírt, majd a korrupciógyanú miatt 2008-ban lefújt és újból meghirdetett tender, amelynek a támogatási szerződését csak idén írták alá. Tehát három évre volt szükség egy pályázat végigviteléhez.
Voltak azonban olyan kiemelt projektek, ahol nem a lassúsággal volt baj. A sukorói kaszinóváros terve simán és zökkenőmentesen futott volna, csakhogy időközben botrányba és büntetőeljárásba fulladt. Az államot a gyanú szerint 1,3 milliárdos kár érte.
A belső vizsgálat szerint indokolatlanul sok volt a közreműködő szervezet az uniós operatív programok körül, és a jelenlegi jogszabályok miatt nem a lebonyolításban, hanem a túlbonyolításban voltak érdekeltek.

*

Ennek oka, hogy fizetségük nem sikerdíjas, hanem teljesítményalapú. Tehát minél több munkafolyamatot (egyeztetés, adatszolgáltatás, szakértők felkérése, hiánypótlás stb.) végez el egy-egy ilyen szervezet, annál több pénzt kap, s így nem érdekelt a tender mihamarabbi sikeres lezárásában. Ismert, ezt a sok sebből vérző nemzeti fejlesztéspolitikai intézményrendszert még a Gyurcsány-kormány dolgozta ki. Nem véletlenül nyilatkozta az NFÜ új vezetője, Petykó Zoltán, hogy kaotikus uniós pályázati intézményrendszert örököltek elődjüktől.
Az átvilágítás rámutatott: a 15 operatív programnál eddig legalább 25 közreműködő szervezetet vettek igénybe, de ennek a harmada is elegendő lenne. A vizsgálat szerint 2007 és 2010 májusa között szakértőkre, tanácsadókra és közreműködő szervezetekre százmilliárdos nagyságrendben folyt el a pénz. Ezen cégek többsége a balliberális kormányok holdudvarába tartozott. A jelek szerint az új kormány megfogadja a vizsgálat megállapításait, ugyanis Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára a napokban azt nyilatkozta lapunknak, hogy húsz százalékkal karcsúsodik a bonyolult intézményrendszer, és egy közreműködő szervezet több operatív programot is kiszolgál majd. Ez a lépés azért is figyelemreméltó lenne, mert ezen szervezeteket nem a költségvetésből, hanem uniós forrásból fizetik, és az így megtakarított pénzt nem lehet operatív programokra átcsoportosítani. Vagyis közvetlen anyagi haszonnal nem jár a lépés, ugyanakkor az új kormány reményei szerint az egyszerűbb, átláthatóbb, gyorsabb pályáztatási rendszer már rövid távon is hasznot hozhat az országnak. De legalábbis elkerülhető lesz, hogy az unió felfüggessze a kifizetéseket a súlyos szabálytalanságok miatt, mint ahogy a Közlekedés operatív program esetében idén szeptemberben – az előző kormányzat mulasztásai okán – megtette. Az NFÜ belső vizsgálata feltárta, hogy hiába készült például egy meglepően őszinte folyamatelemzés az előző kormány idején, amely a pályáztatási rendszer anomáliáit sorolta fel, azt teljesen figyelmen kívül hagyták. Vagyis nem akarták észrevenni, hogy az indokolatlan adminisztrációs terhek, a túlbonyolítottság, a sok közreműködő szervezet mind-mind előidézője a korrupciónak. A megindított projektek egyik ismérve volt, hogy azokat nem előzte meg semmiféle nemzetgazdasági tervezés, illetve fenntarthatósági elemzés – mutatott rá a belső vizsgálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.