Pedig a nyomukban volt

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyanról még sohasem hallottam, hogy Kenedi János elégedett lett volna. A liberálisokhoz közelinek mondott kutató, aki a rendszerváltozás óta a Kádár-kor disznóságait vizsgálja, a különféle ügynöklisták közt matat, örökké azt nyilatkozza, hogy őt ilyen meg olyan módon akadályozzák az igazság kiderítésében, betartanak neki, ellehetetlenítik, igyekezetében korlátozzák. Ennek ellenére – teszi hozzá – ő akkor is le fogja rántani a leplet a bűnös múltról, rámutat a ma is köztünk sunnyogó kaméleonokra, köpönyegforgatókra, hajdanvolt ügynökökre. Erre persze csak akkor képes, ha hagyják – de hát nem hagyják… Kenedi felderítő 2008 őszén így nyilatkozott a Heteknek egy interjúban: „Tizennyolc éve az orránál fogva vezetik a magyar társadalmat az állambiztonsági források hollétének, mibenlétének tekintetében. (…) Nincs megbízható társadalmi nyilvánosságuk az ügyeknek.” (Ez azért is érdekes, mert a kitartó embert később még a Bajnai-kormány is arra ösztönözte, hogy csak dolgozzon szaporán, leplezzen, leplezgessen, rajta a világ szeme.)
Most, amikor a közvéleménynek végképp elege lett az impotens „kutatgatásokból”, s egy friss kormányrendelet lehetővé tette, hogy az egykori megfigyeltek akár haza is vihetik a róluk szóló ügynöki jelentéseket, Kenedi ismét haragra gerjedt, s azt nyilatkozta, elképesztő ez a húzás az új kormányszervek részéről, a titkosszolgálati iratok magánkézbe adása ugyanis bűncselekményekre bújt fel, azonkívül őt is akadályozza a kibontakozásban. A kutatóra vélhetőleg a jövőben új területek várnak: Julianus barát eddig ismeretlen levelezése, az inkák titkai stb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.