Síhinta a stájer hegyélek között

A síőrült természetbarátok számára Ausztria akkor válik igazán csodavilággá, amikor már szinte mindenhol szikrázó hó ül a kék hegyéleken. Az adventi időszakban ráadásul a téli sportok kedvelőinek vendéglátására szakosodott falvak és kisvárosok is különleges, hagyományőrző programokkal próbálják meg elcsábítani egymástól a turistákat.

2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesttől öt-hat órányi utazásra a világ egyik leghíresebb síparadicsomába juthatunk el, a stájerországi Schladming–Dachstein régióba. Mivel a térségben 2013-ban alpesisí-világbajnokság lesz, folyamatosak a fejlesztések, így aki bírja szuflával és pénzzel, akár napokat eltölthet a hegyek között úgy, hogy nem kell lecsatolnia a léceit. A schladmingi Planai és Hochwurzen a legnagyobb stájer sítérség: az úgynevezett négy hegy síhinta központja („Schladminger 4-Berge Skischaukel”). Schladming központjából a sportolók által csak gondolának nevezett „síbusszal” is eljuthatunk a hegytetőre, ahonnan beláthatjuk a négy legnagyobb stájer síhegyet (Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling és Reiteralm), amelyeket 124 kilométernyi sípálya köt össze egymással. A kitűnő pályák mellett természetesen 23 vendégfogadó is található a hegyekben, ahol forralt borral és ínyencségekkel várják a megfáradt sportolót. Ezekben a faházakban mindig van például helyi szűretlen bio csapolt sör, és igazi fehér kolbász is kapható.
Meglepő, de számos vendégváró helyen legalább egy olyan pincér is dolgozik, aki beszél magyarul, adventi időszakban pedig több helyütt megjelenik maga Szent Miklós, hogy a zsákjából csokoládékkal örvendeztesse meg a gyermekeket. Schladming sétálóutcájában ugyanakkor igazi krampuszok járják a macskakövet hatalmas szarvakkal, kecskebőr ruhákban, vérben forgó szemű álarcban, úgyhogy a forró puncsot és fahéjas sült almát kínáló fabódék között egészen este tíz óráig megriasztott ifjú lányok és nebulók sikoltozása hallható.
Azok persze, akik csak a síelés miatt látogatnak a környékre, ebből nem sokat tapasztalnak, hiszen már korán reggel kint vannak a pályákon. Ezek közül talán a legsportosabb és leggyorsabb a Planai.
A mára legendássá vált, majdnem öt kilométer hosszú lesiklópálya a Planai hegy csúcsától a völgyig tart, amelyet a műlesikló-világkupából jól ismert Planai-céllejtő koronáz. Síelés közben ételről-italról itt is a hegyi vendéglők, a „Planai Genußspechte” (a „Planai Ínyencmadarak”) gondoskodnak.
Az idei szezonra már elkészült az új központi épület is (Planet-Planai), amelybe sportszaküzlet és több más szolgáltatás is került.
A fáradt síelőket például mozgólépcső viszi fel a sílifthez, a pályát pedig Európa legnagyobb műhórendszere látja el 650 hóágyúval. Elkészült a Marchenwiese-lift is, amelyben nyolc fűtött ülésen közelíthetik meg a lesiklóhelyeket a vendégek. A válság ellenére tehát luxusigényekhez szabják a síközpontot, amelyre 650 milliárd eurót kívánnak elkölteni.
Nem véletlen, hogy a tél közepén Schladming–Dachstein régió szállodái már telt házasak. Egyórányi autóútra azonban a Dachstein nyugati oldalán lévő Stroblben, a Wolfgangsee partján magyar tulajdonú szállodákat találhatunk. A Hotel Seethurnban és a Hotel Seethurnhofban pedig olcsóbb karácsonyi és szilveszteri ajánlatokkal fogadják a hazánkból érkezőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.