Sokat buktak az ingatlanügyleteken

Veszteséges ingatlanüzletekbe fektette a pénztártagok befizetéseinek egy részét a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja által irányított nyugdíjpénztár. A Szenes Zoltán ügyvezetésével működő Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár csaknem kétszázmillió forinttal szegényebben került ki ezekből az ügyletekből.

2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel kétszázmilliót vesztett a vagyonából különböző ingatlanüzletek miatt az a nyugdíjpénztár, amelynek Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja az ügyvezetője – tudtuk meg. A főtiszt ügyvezetésével működő Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (HÖM) vagyonrészével korábban olyan cégek is rendelkeztek, amelyek közvetve Gyurcsány Ferenc exkormányfő rokonságával álltak kapcsolatban. Ilyen volt például az egy ideig Stabilitás Ingatlanforgalmazó Rt. nevet viselő TIF Rt., amely 2003-tól kft.-ként működött, és ügyvezető igazgatójává – öt évre – a korábbi vezérigazgatót, az egykori MSZMP-s miniszterelnök-helyettes, Apró Antal családjával rokoni kapcsolatban álló Vajda Józsefet választották. Az ügy érdekessége, hogy a HÖM-értékpapírok mellett éppen ingatlanokba fektette a több mint ötvenezer katona, határőr és büntetés-végrehajtó által befizetett tagdíjakból keletkező 25 milliárdos vagyona egy részét. Sopronkőhidán egy 112 négyzetméteres terület, Bicskén egy üresen álló ipari park, Balatonkenesén egy hatezer négyzetméteres telek, s Balatonakaliban egy panzió került a nyugdíjpénztár birtokába. Szenes ennek kapcsán közölte: a 2000–2001. évi ingatlanvásárlások valóban megosztották az igazgatótanácsot, a problémákat többször tárgyalta a küldött közgyűlés, és emiatt 2002 végén visszahívták az igazgatótanácsot, új vezető testületet választottak. Az új tanács célul tűzte ki, hogy a meglévő ingatlanokat a lehető legjobb piaci áron értékesíti.
Az ügyvezető által megadott adatok szerint azonban ez jelentős vagyonvesztéshez vezethetett, a sopronkőhidai telket például évek óta árulja a pénztár. Szenes szerint a Honvéd Magánnyugdíjpénztár nem rendelkezik ingatlanbefektetésekkel. A jogilag, pénzügyileg, technikailag és a befektetett eszközök terén is elkülönülő Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztárnak viszont Sopronkőhida–Tómalom területén van egy beépítetlen, bekerített ingatlana. A 11 hektárnyi ingatlant 2001-ben vette a pénztár 230 millióért, és úgy tűnik, ez lehetett az egyetlen ilyen jellegű befektetése, amely bevált. Az ingatlan-szakértői értékelés alapján ugyanis az építési telek most 460,4 milliós piaci értéken szerepel a pénztár könyveiben. Az persze kérdés: a telket valójában mennyiért lehetne eladni. Az Akaliban 160 millióért megvásárolt panzió 90 millióért kelt el. A Balatonkenesei telkeken hat év alatt mindössze 3,5 milliót keresett a pénztár, ami elenyésző, tekintve, hogy a fenntartás is pénzbe került. Mintegy százmilliót bukott viszont a HÖM azon a 39,5 ezer négyzetméteres telken, amelyet Bicske iparterületén vettek még 2000-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.