Szelleme ma is itt lebeg

2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befolyásolja-e a ma emberét néhai gróf Károlyi Mihály emléke? Már hogyne befolyásolná, ellenkező esetben aligha történt volna meg, ami a múlt héten két alkalommal is: demonstrációt tartottak a zavaros múltú köztársasági elnök Kossuth téri szobra előtt. Előbb a Jobbik nemes egyszerűséggel „lezsidózta” az első kommünt ránk szabadító arisztokratát, pár napra rá tájékozatlan tisztelői próbálták megmagyarázni, miért volt jó nekünk Károlyi. A legnagyobb baj valószínűleg az, hogy a vörös gróf szobra éppen az Országház előtt áll. Ott, ahol Rákóczié és Kossuthé, akiknek a tarsolyát sem vihette volna a nehéz felfogású kalandor.
Enyhén fogalmaz, aki úgy tartja, Károlyi Mihály személye megosztja a magyar közvéleményt. Helyesebb talán azt mondani, a gróf munkásságának megítélése fokozott gondolkodásra serkenti a politikára, történelemre érzékeny embereket. Megtudhatjuk például, hogy a későbbi államfő megelőzően legfeljebb automobil-baleseteiről és kártyacsatáiról volt ismert. Kortársai többnyire jellemhibáiról, naivitással keveredett csökönyösségéről és fanatizmusáról tettek említést. Neve szóba került a korábbi miniszterelnök, gróf Tisza István meggyilkolása kapcsán, az pedig tény: zsákutcába vezető, területvesztő „országvezetése” legvégén átadta a hatalmat Kun Bélának és a Lenin-fiúknak. Emigrációs éveiben a megzavarodott arisztokrata Sztálint méltatta, később Rákosi párizsi nagykövete lett, eközben enyhének tartotta Mindszenty bíboros-hercegprímás életfogytiglani börtönbüntetését… Mint Károlyi Mihály mostani reaktiválása is mutatja: históriaoktatásunk még mindig mezítláb jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.