Titkosszolgálatok a politika hálójában

Mindig kiderül és visszaüt, ha a hatalmon lévők sanda politikai céljaikra használják fel a titkosszolgálatokat – nyilatkozta Földi László volt hírszerző Budai Gyula és Pintér Sándor megfigyeltetése kapcsán. Boross Péter volt kormányfő pedig úgy vélte: a szolgálatok nem működhetnek sikeresen olyan bizonytalanságban, amilyet az előző kormányzati ciklusban tapasztalt.

2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobboldali kormányok idején rendre óriási ellenpropaganda indul külföldi fórumokon, hogy Magyarországon rasszizmus, nacionalizmus, diktatúra van: és ne higgyük, hogy ezek a hírek most nem keltenek hatást – mutatott rá Boross Péter volt miniszterelnök a Titkosszolgálatok a rendszerváltozásban című konferencián. A titkosszolgálatokat 1990 után államtitkárként, majd miniszterként felügyelő politikus kiemelte: hazánknak minden eszközt meg kell találnia az ilyen híresztelések ellen, és adott esetben a szolgálatoknak fontos szerepe lehet annak feltárásában, melyek azok a műhelyek, amelyek a rossz hírünket keltik.
Boross úgy vélte, a titkosszolgálatok évek óta a feneketlen politikai adok-kapok áldozatai. Szerinte ez a káros folyamat 1995-ben, a polgári titkosszolgálatokat addig felügyelő Katona Béla távozásával kezdődött. – A mindenkori kormány csak a célokat határozhatja meg, de hogy ezeket kivel, hogyan valósítják meg a szolgálatok, azt nem – hangsúlyozta a volt kormányfő. Amikor ezt nem tartották be, akkor jött a Nyírfa-ügy (Nikolits István minisztersége idején – a szerk.), és a sor odáig folytatható, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal élére a parlamenti szakbizottság nem támogatott egy jelöltet (Laborc Sándort – a szerk.), akit ehhez képest az Országgyűlés mégis megszavazott, és most büntetőeljárás folyik ellene – emlékeztetett Boross. Szerinte a titkosszolgálatok nem működhetnek sikeresen olyan bizonytalanság közepette, mint amilyet az előző kormányzati ciklusban tapasztalt.
Boross nem ért egyet az ügynöklisták nyilvánosságra hozásával. Közölte: a személyiségi jogok védelme miatt csak az állambiztonsággal együttműködő közszereplők nevét lehetne ismertetni, ám hogy ki a közszereplő, máig tisztázatlan. Ráadásul óriási erkölcsi különbség van ügynök és ügynök között, hiszen nem mindegy, hogy valakit zsarolással, megfélemlítéssel szerveztek be, vagy önként, saját előnyére súgta be kollégáit.
Ugyanezen a konferencián Földi László volt hírszerző kiemelte: a titkosszolgálatok lassú halálra vannak ítélve, ha az információk – bármilyen politikai érdekből – kiszivárognak. Ezért emelt szót az ügynöklisták nyilvánosságra hozása ellen is. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Pintér Sándor belügyminiszter megfigyeltetése kapcsán a távirati iroda kérdésére azt mondta: mindig kiderül és visszaüt, ha a hatalmon lévők elvtelen, sanda politikai céljaikra használják fel a titkosszolgálatokat. Hozzátette: a politika ezt rendre megpróbálja, a főigazgató feladata a visszautasítás. Ha nem teszi, abból lesz például az UD-ügy. Földi kiemelte: egy-egy politikus lehallgatásához, megfigyeléséhez legalább két tucat ember szükséges, ezért ha az akciót elvtelen célokért indítják, akkor az nem maradhat sokáig titokban.

Védelem. A kommunista hatalomnak önkéntes besúgást vállaló Paul Lendvait védte blogjában Gyurcsány Ferenc. Lendvairól azt írta: „nem volt áruló, nem volt ügynök. Gyanítom, nem volt harcias ellenálló sem.” Gyurcsány szerint a „botrány” célja Lendvai ellehetetlenítése, amiért ő „a Fidesz egyik legkövetkezetesebb kritikusa évek óta”. A bukott szocialista kormányfő úgy véli, már több baloldalhoz köthető értelmiségit próbált a jobboldal így lejáratni. Köztük Debreczeni Józsefet, Spirót, Nádast, Esterházyt, Kertész Imrét. Gyurcsány végkövetkeztetése: a széles nyilvánosságnak lehetővé kell tenni a múlt megismerését. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.