Vigyáznak ránk

2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre elemzésre vár az adat, amely szerint Európában hazánk a csúcstartó a különféle őrző-védő biztonsági brigádok számarányát tekintve. A legfrissebb kimutatásból kiderül, Magyarországon tízezer emberre 104,97 őrző-védő jut (rendőr csak 39,94). Ez figyelemre méltó, főképp, ha azt vesszük, hogy már a lista második helyén álló Romániában is csupán 49,84 ez az arány. Első ránézésre az embert jó érzés keríti hatalmába, de nagyszerű, hogy óvják a lépteinket, ügyelnek a mindennapjainkra, brávó, ez ám a közbiztonság stb. Természetesen féloldalas okoskodás az ilyen, elég csak belenézni a hírekbe, áttekinteni a fegyházak látogatottságát, máris lankad a lelkesedésünk. Bizony a haramiák igyekezetét nem befolyásolja különösképpen a felduzzasztott securityállomány. A bűnözés iránti érdeklődés változatlan – ha van is ingadozás, az legfeljebb a zsiványszakmán belüli elmozdulás (csökkenés a fejszésgyilkos-fronton, fellendülő bankautomata-hazavitel stb.). Érdekes észrevétel egyébként, hogy elsősorban a volt kommunista országokban divatos a kigyúrt emberek alkalmazása, amolyan sikk lett. (Vélhetőleg a régebbi demokráciákban leszoktak a gorombáskodásról, a bűnözők zöme jó útra tért…)
Sokak szerint a biztonságiak iránti igényt a gyermekbetegségben szenvedő hazai televíziózás váltja ki. Az agyonkriminalizált műsorok szinte serkentik a bűnözőképzést, fiataljaink késztetést éreznek arra, hogy a gyakorlatba is átültessék a képernyőn látottakat. A biztonságiak száma követni igyekszik a latrokét, s ha a tendencia nem változik, egy idő után – mint potenciális áldozat – mi magunk is őrző-védőnek állunk, de ez nem stimmel, mert akkor ki fog kenyeret sütni, tehenet fejni, a tévékrimik készítéséről nem is beszélve. Zsákutca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.