Hármuk ellenére

2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karnyújtásnyira a határon túl élő magyarok állampolgársági jogainak életbelépése előtt teljes üzemben dolgoznak az érintett testületek, a 2200 magyar anyakönyvi hivatal mellett több mint kilencven külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő irodáiban. Január első napjától él a kedvezményes honosítás, amelyről még május huszonhatodikán döntött az új országgyűlés. Korszakos és emlékezetes volt az a törvényalkotási mozzanat, valamennyi képviselő jelen volt, s mindössze hárman szavaztak a javaslat ellen. (Vagy helyesebb, ha úgy írom: volt három ember, aki nemmel voksolt.) Soroljuk fel a nevüket az elképzelt szégyenfalon: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Szanyi Tibor. Nem valószínű, hogy penetráns tettüket valaha is kitörölhetik a magyar történelemből.
Persze nem is olyan meglepő ez a névsor. Gyurcsány Ferencet már pusztán miniszterelnöki ámokfutása minősítheti, bár az emlékezetes voksolás óta is gondoskodik arról, hogy a közfigyelem – a közutálat – centrumában legyen. Molnár Csaba, Gyurcsány vazallusa, egy ideig kancelláriaminiszter, egy olyan ember, akit leginkább csak ordítani láttunk (beszédeinek tartalma harmonizál megsebzett pszichéjével). Szanyi Tibor, a szocialisták megmondóembere, fenegyereke, az örökké rebellis Kapitány, akinek szintén lételeme, hogy a figyelem középpontjában legyen. (Legutóbbi aktuális rettegésekor egy fekete zászlóselymet lógatott ki a Parlament erkélyéről. Egyszerre volt kétségbeejtő, elszomorító és röhejes.)
A nemzet szerencséjére a határon túliak magyar állampolgársága, illetve annak visszaszerzése nem tőlük lett emlékezetes. Az ország akaratát, a nemzet vágyát az ülésterem többi szavazója emelte történelemmé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.