Sikerkovács a háttérből

Mint már annyiszor a soros versenyén lólengésben, hétfőn az Év sportolója szavazáson is Berki Krisztián kapta a legmagasabb pontszámot. Az UTE idén világbajnoki címet szerzett tornásza mellett azonban most a mesterét is díjazták, hiszen Kovács István lett az Év edzője.

2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berki Krisztián négyszeres Európa-bajnok, 2007-ben és 2009-ben ráadásul az Eb-aranya mellé vb-ezüstöt is tett, az Év sportolója választáson azonban még soha nem került be az első háromba, ön pedig még az első hatba sem. Mindezt hogyan élték meg az elmúlt években? – kérdeztük Kovács Istvánt a gála másnapján.
– A tavalyi eset Krisztiánnak kicsit rosszul esett, mert túl azon, hogy Európa-bajnok és vb-2. lett, megnyerte a főiskolai világbajnokságot és a Világkupa-sorozatot is, és még csak meg sem hívták a gálára. Nagyon azonban nem sértődtünk meg, tréfásan mondhatnám, hogy a torna pontozásos sportág, ahol a versenyzőknek ki kell várni a sorukat, amíg igazán elismerik és megismerik őket; és mi is kivártuk a magunk sorát.
– Berki Krisztián neve azért eléggé ismert itthon, ellenben ön eddig teljesen a háttérben volt. Visszahúzódó típus, vagy nem kereste a média, és ha nem kérdezik, akkor nem szólal meg?
– Ez a történet nem rólam szól, hanem Krisztiánról, nekem az a dolgom, hogy vele foglalkozzam, ne a médiával. Ezért inkább általában valóban a háttérben maradok.
– Áprilisban az izlandi vulkánkitörés miatt busszal kellett utazniuk a birminghami Európa-bajnokságra. Éppen beestek a rajtra, a tanítványa fájós csuklóval ment ki, és megtörtént az, ami addig soha: nem jutott be a döntőbe. Melyikük került jobban padlóra?
– Nem kerültünk padlóra. A rontás lehetősége mindig benne van a pakliban, a ló a férfiaknál olyan szer, mint a nőknél a gerenda. Úgy megyünk a versenyekre, hogy ha Krisztián tisztességesen felkészült, ám hibázik, akkor nem szabad összezuhanni, mert ilyen sport, ez megtörténhet. S erre az Eb-re a csuklósérülése miatt nem tudtunk úgy felkészülni, ahogy szerettünk volna. Így még inkább fennállt az, hogy hibázik. Be is következett, de nem estünk apátiába.
– Mindazonáltal ha valaki akkor azt mondja, hogy egyikük az Év sportolója lesz, másik pedig az Év edzője, hogyan reagál rá?
– Bevallom, én még egy hónappal ezelőtt sem hittem volna, hogy ilyen nagy elismerésben részesülünk. A torna nem igazán van reflektorfényben nálunk.
– Annak idején hogyan talált egymásra a tanítványával?
– Görögországi edzősködésből jöttem haza, a KSI-be kerültem, ahol egy nagy létszámú előkészítő, óvodáscsoporttal kezdtem el dolgozni. S Krisztián már ennek a csoportnak is tagja volt. Háromszáz gyerekből aztán idővel kiválogattam negyvenet, majd egyedül ő maradt. Úgy is fogalmazhatok, a zsák megtalálta a foltját. De máris javítom magam: sokkal jobban visszaadja a kapcsolatunkat az, hogy egymásra találtunk.
– Berki Krisztián három éve már azt UTE versenyzője, ám az ön nevét az UTE és a KSI edzői között sem találtam.
– Azért, mert a NUSI, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet alkalmazásában állok, a Héraklész-program felelőse vagyok.
– Nyilván sokan kérdezik, mi lesz Londonban, de szakavatottabbak inkább afelől érdeklődnek, mi lesz Tokióban, a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-n. Tekintettel arra, hogy a pekingi ötkarikás játékokra az akkori szabályok miatt a vb-ezüst sem ért kvótát a versenyzőjének.
– Londonba viszont már vb-bronzzal is ki lehet jutni, ha két másik szeren is sikerül egy átlagpontszámot elérni. S mivel a kvótaszerzés a legfontosabb, a tokiói harmadik helyet most habozás nélkül aláírnám. Nem mondom, hogy lényegtelen az érem színe, de az biztos, ha meglesz a kvóta, a bronzéremmel is kiugrom a bőrömből örömömben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.