Sok csavar van a történetben

TORNA<br /><br />Csollány Szilveszter 2002-es, debreceni gyűrűparádéja után újra van világbajnoka a magyar tornasportnak, és a rotterdami vb-n lólengésben győztes Berki Krisztián mellett az Év sportolója választáson edzője, Kovács István is az első helyen zárt a maga kategóriájában. Berki a Világkupa-versenyekről is megbízhatóan szállította az érmeket, és ezek fényében a női szakágra kevés figyelem jutott, holott Tóth Renátának is kijárna. Egy Európa-bajnokságon elért 6. hely hallatán a közvélemény kétségkívül legfeljebb akkor kapja fel a fejét, ha valamelyik kajakosklasszisuk lapátol be a célba ebben a pozícióban, női tornában azonban legutóbb tizenkét éve volt pontszerzőnk.

2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1998-as szentpétervári Eb-n Varga Adrienn megnyerte az ugrást, Ónodi Gabriella talajon a hatodik helyen végzett, azóta nem volt mit feljegyeznünk, de idén Tóth Renáta, az FTC mindössze 16 éves versenyzője vetett véget a rossz sorozatnak. Bathó Márta mesteredző és Puskás Péter szakedző tanítványa a birminghami Eb-n ugrásban lett hatodik, s hogy ez nem a véletlen műve volt, azt a Világkupákon is igazolta: a kedvenc szerének számító ugrásban a cottbusi Vk-n bronzérmes, Mariborban negyedik, Gentben ötödik lett, kisebb mezőnyben megnyerte a szombathelyi GP-t, ráadásképp Mariborból gerendán elhozta az ezüstöt, felemáskorláton hatodik, Cottbusban hetedik, Gentben talajon nyolcadik lett.
– Bár két rangos Világkupán is érmes lettem, mégis az Európa-bajnokságon elért hatodik helyezésem a legkedvesebb számomra, mert az Eb-n szerepeltem a legerősebb mezőnyben, és ez volt életem első felnőttvilágversenye. S persze annak is nagyon örülök, hogy a vb-n túljutottunk az olimpiai előkvalifikáción, ami nem volt könnyű, hiszen Böczögő Dorina a helyszínen megsérült, és nem indulhatott. De összegyűltünk a lányokkal, és megfogadtuk, hogy mindent megteszünk, mert Dorina kiválásával sem eshet szét a csapatunk – mondja Tóth Renáta. Rotterdamban a tartalékos magyar együttes ugrásban kezdett, a továbbjutás érdekében nem lehetett semmiféle kockázatot felvállalni, ezért Tóth maga is kisebb kézsérüléssel bajlódva csak az egyik ugrását mutatta be, így itt eleve nem volt esélye elöl végezni. 2011-ben azonban már a vb-n is nagy tervei lesznek: – Jövőre nemcsak a tavaszi, berlini Eb-n, hanem az októberi, tokiói vb-n is szeretnék bekerülni a döntőbe. A csapattal pedig a tizenhat közé jutás a célunk – jelenti ki a Ferencváros versenyzője, akinek jelenleg a kézenátfordulás előrebicska másfél szaltó egész csavarral, valamint a jurcsenko másfél csavarral elnevezésű ugrások szerepelnek a repertoárjában. A tervek szerint 2011-re az egész csavarból másfél, a jurcsenkónál pedig a másfélből kettő lesz.
Bathó Mártától azonban megtudjuk, olyasmi is van a tarsolyban, amivel meglephetik az egész világot: – Reni még nehezebbre, még különlegesebb ugrásra is vállalkozna. Ez a kézenátfordulás két és fél szaltó zsugorban előre, amit szivacsgödörben már most is végrehajt. A férfiaknál roche-ugrásnak nevezik, a nőknél tíz éve mutatta be az orosz Jelena Produnova, rajta kívül azóta nem ugrotta senki. Az erősségét jelzi, hogy a kiinduló pontszáma 7,1. Viszonyításképpen: Reni mostani ugrásai 5,5 és 5,3 pontosak, s az oroszoknak vannak 6,5-es gyakorlataik. Szóval, ezzel az ugrással már bármit meg lehetne nyerni… – mereng el Bathó Márta.
Ám a mesteredző szerint az igazán nagy áttöréshez az is elengedetlen, hogy tanítványa jövőre eljusson minél több nemzetközi versenyre, és erre sajnos nincs garancia: – A Világkupa-sorozatban négy verseny eredményét összesítik, és ez alapján szerenként rangsorolják a tornászokat. Reni három Vk után ugrásban az ötödik helyen állt, több állomásra azonban pénz hiányában már nem tudott elutazni, így végül tizenharmadik lett. Téthelyzetben nem remeg meg, és annyival magasabbra, messzebbre ugrik a nagy többségnél, hogy a dinamikája miatt is jó pontszámokat kap. De a sportágunkban, ahol tizedek döntenek arról, ki kerül be egy olimpiai vagy vb-fináléba, nagy szükség lenne arra, hogy még jobban megismerjék, és ehhez sokat kellene versenyeznie. Az olimpiák egyik legnépszerűbb sportágáról beszélünk, amelynek tehát igenis van reklámértéke, Reni már letette a névjegyét, s esetében nem is horribilis összegről lenne szó, mint a csapatsportágakban. Ráadásul szép kislány, rengetegen mondják rá, hogy végre egy igazi tornásznő. Mégis bizonytalan, hogy a menedzselését milyen módon tudjuk megoldani… – mondja Bathó Márta.
Így egyelőre csak reménykedhetünk, hogy nem csak az ugrásokban lesznek újabb csavarok, a történetben is mielőbb kedvező fordulat áll elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.