Lakáscserebajnokok a HM vezetésében

Havril András volt vezérkari főnök már 1994-ben megvásárolhatott bérlőként egy önkormányzati, honvédelmi minisztériumi rendelkezésű lakást a forgalmi értéke feléért, alig több mint egymillió forintért – értesült lapunk.

2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodás és feljelentés. Közleményben háborodott fel tegnap Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt államtitkára, amiért Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálatot indított Fapál fiainak luxuslakása miatt. Eközben Budai Gyula tegnap nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűntette miatt feljelentést tett Török Zsolt ellen, amiért az MSZP-szóvivő az elmúlt napokban több valótlan tartalmú, becsületsértő közleményt adott ki az elszámoltatási kormánybiztossal kapcsolatban.


Ez kizárta volna, hogy Havril újabb HM-lakáshoz jusson, de a tábornoknak sikerült felmentést szereznie a Honvédelmi Minisztérium Központi Lakásbizottságától (HM KLB) egy ceglédi állami ingatlan bérbevételéhez. Havrilt 2000-ben vezérkari főnökhelyettesnek nevezték ki, ezért igénylést nyújtott be egy budapesti HM-rendelkezésű lakás iránt. A szaktárca vásárolt is egy luxuslakást a II. kerületi Barlang utcában Havrilnak 45 millió forintért, amelyet bérbe adtak a számára, miután visszaadta ceglédi szolgálati lakását a minisztériumnak. A budapesti ingatlant Havril csak a budapesti katonai beosztásának időtartamára bérelhette volna, de a vezérkari főnök kérte a HM KLB-től, hogy határozatlan időtartamra módosítsák a lakásbérleti szerződést. Erre az engedélyt Juhász Ferenc akkori szocialista honvédelmi miniszter adta meg saját hatáskörben a tábornoknak.
*
Ezt követően Juhász a saját rendelkezését is felülírta a Barlang utcai szolgálati lakásokkal kapcsolatban. Olyan döntést hozott ugyanis, hogy az ott található vezetői lakásokat nem idegeníthetik el, Havril közvetlen kérelmére azonban ezt mégis engedélyezte az egykori vezérkari főnöknek. Ezzel a főtiszt jogosulttá vált a luxuslakás megvásárlására, és mivel egy összegben fizetett, negyvenszázalékos kedvezményt kapott az árból a forgalmi értékhez képest. A 45 millió forint értékű lakást ezek után 13 millióért szerezhette meg az államtól.
Sokat kereshettek a speditőrök Oláh János dandártábornoknál, a HM volt védelemgazdasági főosztályvezetőjénél is. A HM-vesztegetési botrány egyik fő gyanúsítottja ugyanis először 1992-ben kapott bérlakást a HM-től a XV. kerületben. Ezt 1996-ban egy II. kerületi, Fillér utcai szolgálati lakásra cserélhette, majd 2002-ben jutott hozzá egy állami ingatlanhoz a II. kerületi Ezredes utcában. Ezt a bérleményt végül elidegenítették, hogy kedvezményesen megvásárolhassa, a 19,2 millió forint értékű lakást végül 4,5 millióért vehette meg a jelenleg letartóztatásban lévő Oláh.
Hende Csaba honvédelmi miniszter a napokban tájékoztatta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost a HM felső vezetőinek szolgálatilakás-vásárlásairól. A kormánybiztos húsz ilyen ügyet vizsgál, amelyről kérdéseket tett fel a honvédelmi tárca vezetőjének. A válaszokból kiderül, hogy mindegyik vizsgált esetben úgy jutottak értékes állami ingatlanhoz a szaktárca tisztségviselői, illetve a honvédség főtisztjei, hogy előzőleg már rendelkeztek szolgálati lakással. Sok esetben a hatályos jogszabályoktól eltérően, miniszteri engedéllyel, illetve a HM központi lakásbizottságának hozzájárulásával jelölték ki határozatlan idejű bérlésre, és idegenítették el az ingatlanokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.