Lukácsék evangéliuma

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az én szememben mindmáig Mária Terézia osztrák főhercegnő, magyar és cseh királynő vitte a pálmát, ha gyermekáldásról, gyermekszeretetről esett szó, merthogy tizenhat csemetének adott életet, ráadásul a krónikák gondos, lelkiismeretes anyaként említik, aki még a teát is maga töltötte a kicsik csészéjébe. (Mondhatnánk persze, könnyű egy uralkodó asszonynak, akinek még a férje – I. Ferenc – is német-római császár, mégis…)
Tegnap óta változott nálam az állás: a Tolnában élő Lukács Juliska néni került a lista élére, s nem csak azért, mert megtudtam, ő húsz gyermeknek adott életet – főképpen a sorsa okán. Lukácsék – Juli néni és Ernő bácsi – a hatvanas évek nagy magyar semmijéből lettek csodacsalád. Nem örökség vagy lottó révén, nem fortéllyal, segélyekből, fifikás kuncsorgásból – munkával. És ez nem mese, történetüket tegnapi számunkban részletesen megírtuk, benne azt is, hogy ma igazi kastélyban élnek, gazdálkodnak, aktívak, boldogok. És nem szaladt el velük a ló… Fogalmazhatnék a visszájáról is, bár az óhatatlanul közhelyes: Lukácsék a legnehezebb időkben is tudtak mosolyogni, az apró sikernek is örültek, a nagy feladatok elől sem futamodtak meg. Hittek a földben, s a megmunkált föld meghálálta ezt. Olvasva históriájukat, végtelenül egyszerűnek tűnik az egész. Csak hát egy ilyen történethez alkalmas vagy talán inkább elszánt szereplők kellenek. A Lukács-történetet s a hasonló Lukács-történeteket tanítani kellene. Filmre vinni, tantárgyként tanítani – messze vagyunk ettől. Juli néniben, Ernő bácsiban nem lát celebsztárt a mai média, tőlük is messze áll a magamutogató gagyi. Pedig ennek a sorsnak az egyszerűsége, nagyszerűsége az igazi médiahír. És talán attól az, mert nálunk – valamiért – alig teremnek Lukácsok…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.