MSZP-s fehér könyv készül

Május elejétől a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét viseli a Lánchíd pesti hídfőjénél található tér, ahol a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete is áll – döntött egyhangúlag rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Határoztak a városfejlesztés átalakításáról, a BKV elektronikus jegyrendszerének előkészítéséről és a Sziget Fesztiválról is. A megörökölt botrányok és a pénzügyi nehézségek miatt a főpolgármester fehér könyvet készül készíttetni az előző vezetés és a szocialisták tevékenységéről.

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rooseveltről, az Egyesült Államok egykori elnökéről 1945-ben elnevezett tér átkeresztelését Széchenyi Istvánra a fideszes többség mellett a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták, az MSZP nem vett részt a szavazásban. Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester ismertette, hogy a kezdeményezés Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől indult. Rogán Antal Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere közölte: a későbbiekben javasolni fogják, hogy Roosevelt nevét a jelenlegi Szabadság tér egy része viselje. A főpolgármester jelezte, a hónap végén többtucatnyi utcanév-változtatási javaslatcsomagot nyújtanak be. Horváth Csaba (MSZP) azt állította, a névváltoztatás pótcselekvés. Kifejtette, a fél éve megválasztott új városvezetés javaslatait színvonaltalannak ítéli.
Tarlós István viszont bejelentette: megelégelte az MSZP mindenbe belekötő, cirkuszoló politkáját, ezért elkészíttetti a várost 16 évig irányító MSZP tevékenységét tételesen bemutató fehér könyvet.
A korábbi Demszky-féle városvezetés és az őket támogató balliberálisok hagyatékaként szinte minden eddig vállalt önkormányzati feladatot át kell gondolni, többek között az oktatás és a szociális ellátás területén. A főváros hozzákezdhet a korábban Podmaniczky-programnak nevezett, de abból szinte semmit meg nem valósított városfejlesztési stratégia átalakításához. Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés: az év végéig dolgozzák ki egy új tarifarendszer koncepciójának az előkészítését. A BKV elavult, papíralapú jegyeit évtizedes ígéretek után a legkorszerűbb elektronikusra váltanák. A képviselők módosították a közraktárak CET néven elhíresült, tavaly óta csúszó PPP-s fejlesztésének szerződését, tudomásul vették, hogy a városháza lehívta a csaknem egymilliárdos bankgaranciát, és elutasítja a beruházó követeléseit. Elfogadták a Tarlós István és a Sziget Fesztivál fő szervezője, Gerendai Károly közötti megállapodást is. Az eddigi ingyenes közterület-használattal szemben 50 milliós bevételhez jut a főváros, s a fesztivál további 100 millióval kompenzálja a város terheit.
Bár Szentes Tamás főpolgármester-helyettes visszavonta az egészségügy átalakítását célzó javaslatát, és ennek okáról senki nem nyilatkozott, úgy tudjuk, a kormány hamarosan dönt a fővárosi kórházak átvételéről.

Zászlóhordozók. Hiányosnak találta az MSZP-frakció a közgyűlési ülésterem három magyar zászlóból álló kínálatát. Tegnap visszacsempészték a román nemzeti színekre hasonlító piros, sárga, kék városi lobogót és az EU-zászlót. Tarlós jelezte, rendészekkel viteti ki a dekorációt, de ez nem történt meg. A szocialisták a szünetben önként távolították el a zászlókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.