Nem mondanak le a problémás 16 évesekről

A szakképzés rendszerének átalakítását tervezi a kormány annak érdekében, hogy a tankötelezettség felső határának 16 éves korra történő leszállítása után ne képzetlen fiatalok hagyják el az iskolákat. Bizonyos szakmákat és részszakképesítéseket akár egy év alatt is meg lehetne szerezni.

Munkatársunktól
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétben az egyes szakmai szervezetek és ellenzéki pártok állításával a tankötelezettség korhatárának leszállításával a kormány nem mond le azon fiatalokról, akik 16 éves koruk után nem akarnak tovább iskolába járni, vagy nem tudnak elvégezni egy három, illetve négyéves szakiskolát sem. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Hoffmann Rózsa vezette oktatásért felelős államtitkársága lapunknak megerősítette: dolgoznak olyan változtatásokon, amelyek lényege, hogy a tankötelezettség korhatárának 18 évről 16 évre történő leszállítása esetén az oktatási rendszer már 16 éves korra is tudjon valamilyen végzettséget adni.
Most a szakképzés általában négy évet vesz igénybe, a nemrég bevezetett, választható rövidített szakképzés pedig három- éves, vagyis legkorábban 17 éves korban lehet megszerezni a szakképzettséget. Az államtitkárság szerint ugyanakkor léteznek úgynevezett 2-es kódú szakmák, illetve olyan részszakmai képzések, amelyek csak egy vagy két évet vesznek igénybe, de ezek elsősorban iskolarendszeren kívüli képzés- ben végezhetők el. A rövidebb képzés főként azon tanköteles korú diákoknak volna segítség, akik az általános iskola után a Híd-program keretében elvégzett egy év felzárkóztatást követően még mindig nem képesek vagy nem szándékoznak középfokú iskolában folytatni tanulmányaikat. A rövidített képzések tartalmáról most készül a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata.
A Széll Kálmán-terv szerint a kormány 18 évről 15 éves korra szállítaná le a tankötelezettség felső határát. Csakhogy egyre inkább a 16 éves korhatár bevezetése tűnik valószínűnek, mert Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa, Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is emellett foglalt állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.