Ötven korrupciógyanús ügy

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos elképzelhetőnek tartja, hogy bírósági eljárás indul Juhász Ferenc szocialista politikus, volt honvédelmi miniszter ellen a HM-vesztegetési botrány kapcsán. A fideszes kormánybiztos munkatársai jelenleg is ötven nagyobb korrupciógyanús ügyet vizsgálnak, és újabb ellenőrzéseket is terveznek, például a Parking Kft. megbízási szerződéseinek átvilágítását.

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbízása óta hetente tesz feljelentést vagy javaslatot feljelentésre az állami vagyonnal való visszaélések gyanúja miatt. Eddig hány eljárás indult el ezek alapján, és hány ügyet vizsgálnak még a munkatársai?
– Eddig harminc ügyben folyik büntetőeljárás a feljelentéseink alapján. Ezenkívül ötven nagyobb ügyet vizsgálunk, amelyek nagy részében szintén büntetőjogi felelősséget vélelmezek. Fennáll a gyanúja ugyanis annak, hogy közpénzeket, költségvetési forrásokat jogszabályellenesen használtak fel. Hangsúlyozom azonban, hogy korábbi szocialista kormánybiztosokkal ellentétben mi nem személyeket, hanem ügyeket vizsgálunk, a közpénzek felhasználását ellenőrizzük.
– A szocialisták szerint azonban ennek a vizsgálódásnak nagyobb a füstje, mint a lángja. A feljelentések után valójában alig indultak eljárások és nem derültek ki komoly bűncselekmények.
– Ez nem igaz. Gondoljunk csak arra, hogy a ménesbirtok ügyében például 365 millió forintos hűtlen kezelés gyanújával emeltek vádat Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatója ellen. Azt is mindenki tudja, hogy büntetőeljárás van folyamatban Hagyó Miklós szocialista politikus, volt főpolgármester-helyettes ellen, és elkezdődött a tárgyalása a szintén szocialista Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármesternek is. Az ellenzéknek tehát inkább azon illene elgondolkodnia, hogyan indulhatott ilyen jelentős számú eljárás ilyen rövid idő alatt jelenlegi vagy volt párttársaikkal, állami vezetőikkel kapcsolatos ügyekben. A gyanúsítottak között vannak volt kormánytagok is, például Fekszi Márta volt külügyi államtitkár vagy Fapál László, a honvédelmi tárca egykori közigazgatási államtitkára.
– Ha már Fapál úrnál tartunk, ellene azért is indulhat eljárás, mert feltűnően alacsony áron és egyedi körülmények között vásárolta meg a szolgálati luxuslakását. Csaknem negyven honvédségi vezető hasonló ingatlanvásárlását vizsgálják. Kiderült már, hogy valójában hány esetben követhettek el jogsértést?
– Jól elkülöníthető rendszerben azoknak a vezető beosztású személyeknek a lakásvásárlását vizsgáljuk, akik olyan ingatlanokhoz juthattak hozzá, amelyet a Honvédelmi Minisztérium (HM) megvásárolt, felújíttatott, majd rövid időn belül értékesített az új bérlőnek. Ezek az értékesítések szerintünk egy célirányosan előre megírt forgatókönyv alapján folytak, például rendeleteket is módosítottak, hogy könnyebben átjátszhassák az állami vagyont magánkézbe. Több mint különös, hogy Fapál László közigazgatási államtitkárként a saját lakásvásárlásának felterjesztője lehetett a miniszter felé.
– Önnek soha nem volt szolgálati lakása?
– A kilencvenes évek elején, mint katonai ügyészségi fogalmazó, hadnagyként kaptam egy szolgálati lakást. Természetesen azt nem újították föl az állam pénzén. Egy ötven négyzetméteres ingatlanról beszélünk, amelyben négyen laktunk a családommal. Ráadásul nem én terjesztettem fel a megvételéről szóló javaslatot a felettesemnek, hanem a katonai ügyészségtől kaptam, hasonlóan a többi kollégámhoz. Egy év múlva az egész házat kijelölték értékesítésre, amelynek következtében a lakását minden lakó megvásárolhatta. Magam is éltem a lehetőséggel, s a vételárat részletekben kezdtem törleszteni.
– A lakásügyben nemrég Juhász Ferenc szocialista politikus is megszólalt a parlament honvédelmi albizottsága előtt. A volt honvédelmi miniszter ellen nyomozás is folyik, mert egy tanúvallomás azt állítja, hogy kenőpénzt fogadhatott el állami megbízások után. Ő lesz az első miniszter, aki ellen vádat emelnek?
– Juhász úr nemrég személyiségi jogi pert indított ellenem, mert azt állítottam, hogy a katonai ügyészség megpróbálta eltussolni az ügyét. Az viszont önmagáért beszél, hogy amikor átadtam a tanúvallomások jegyzőkönyveit a Központi Nyomozó Főügyészségnek, azonnal nyomozást indítottak. Ennek az eredményét meg kell várni, de könnyen elképzelhető, hogy végül bírósági eljárás indul Juhász ellen.
– Min dolgoznak jelenleg, milyen újabb feljelentések várhatók?
– Számos ügyben folytatunk vizsgálatot. A már futó ügyek mellett tervezzük a Mezőhegyesi Állami Gazdaság privatizációjának vizsgálatát és ellenőrizzük a Parking Kft. 2006 és 2010 között kötött megbízási szerződéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.