Újra egér az oroszlán ellen?

Ha a labdarúgásban is létezne profi nehézsúlyú kategória, a Barcelona és a Real Madrid újabb találkozására mondhatnánk, hogy ma 21.30-kor Valenciában következik a második menet. A párhuzamot azonban e ponton meg is szakíthatjuk, mert ökölvívásban ilyen első összeakaszkodás után, mint a szombati volt, már rég kihirdették volna a technikai KO-t. Ám a futball egészen különleges sportág; csak itt fordulhat elő, hogy bár a Barca a Bernabeu-stadionban lefocizta a Realt, le mégsem győzte. És ha másban nagyon nem is, a fővárosiak a sportág esetlegességében bízhatnak – miért ne „foghatnának” ők is egy, esetleg két menetet?

Ballai Attila
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha pedig foghatnak, mikor, ha nem ma? Hisz az egymeccses kupadöntő a legbizonytalanabb végkimenetelű párbaj. A Barcelona csúcstartóként eddig 25-ször nyerte el a trófeát, a Real Madrid 17-szer, csakhogy legutóbb majd húsz esztendeje, 1993-ban. Az öt eddigi, egymás elleni kupafinálén háromszor győztek és kétszer vesztettek a katalánok, az el clásicó összmérlege azonban még mindig Real-fölényt mutat, igaz, 94 sikerrel már 87 kudarc áll szemben 32 döntetlen mellett. A hagyományos esélylatolgatást ezzel le is zárjuk, ugyanis az évszázados erőviszonyok a közelmúltban szélsőségesen felbillentek.
A Real legutóbb 2008 májusában kerekedett felül ősi riválisán, tavaly ősszel viszont megrendítő, 5-0-s pofont kapott tőle. Ilyen előzmények után minimum a fél (futball)világ várta és várja felajzva a 17 napon belüli négy újabb „ütésváltást”, a múlt szombati bajnokit, a mai kupafinálét, majd a két BL-elődöntőt. A dramaturgia is tökéletes, a tét mérkőzésről mérkőzésre nő.
Az első találkozó a Barcelona nyolcpontos előnye miatt főleg a legutóbbi 0-5 tükrében volt érdekes; ha ezt tekintjük viszonyítási alapnak, az 1-1 egyértelmű madridi siker. Más kérdés, hogy a hazaiak ezt a Bernabeu-ban egészen szokatlan – pontosabban a vendégtől megszokott – bunkerfutballal érték el. Olyannal, amilyennel az akkor még José Mourinho dirigálta Internazionale a 2010-es BL-elődöntőből kibillentette a Barcelonát. Az Inter úgy játszott a Nou Campban, ahogy egy kis csapatnak tanácsos a nagy ellen, és lám, sikerrel járt. A Real fél évvel később egyenrangú félként lépett fel – és beszedett egy ötöst. Mourinho ebből okulva szombaton ismét a „merjünk kicsik lenni” jegyében, hét védővel küldte fel együttesét, amely az egy pont mellett egy lesújtó kritikát is kiérdemelt a klub élő legendájától, a 84 esztendős Alfredo Di Stefanótól. A tiszteletbeli elnök minden tisztelettől mentesen úgy fogalmazott a Marca hasábjain, hogy a Barcelona oroszlán, a Real Madrid egér módjára futballozott, előbbi gárda fölényét az egész földkerekség láthatta, Messiék táncoltak, dédelgették a labdát, míg utóbbi játékosai csak előre-hátra futkostak, így hajszolva kimerülésbe magukat.
Ledorongoló ítélet, árnyalására érdemes megismerni a Barcelonában középpályásként és trénerként is bálványozott Johan Cruyff véleményét, amelyet az El Periodicóban közölt: „Mourinho (szombati) összeállítása a legnagyobb bók volt a Barca számára. Hazai pályán hét védővel kezdeni a félelem biztos jele. Mourinho az az edző, aki címekben gondolkodik, nem futballban, látványosságban, szórakoztatásban. Ha a Real a Bernabeu-stadionban képes volt ezzel a filozófiával kifutni, a Mestallában (a mai valenciai kupadöntő helyszíne – a szerk.) is képes lesz rá, hiszen csupán egy meccset kellene hoznia, és trófea járna érte.”
Ami, ugyebár, Cruyff szerint Mourinhónak a legfontosabb – de nem biztos, hogy ezért feltétlenül megvetéssel kellene sújtani. Vagy ha mégis, ez őt úgyis sokkal kevésbé érdekelné, mint a győzelem maga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.