Változás a gyógyszerpiacon

Írásban is megkapták a gyógyszerpiac szereplői, hogy július elsejétől milyen intézkedéseket tervez a kormány, s azoktól mekkora megtakarítást remél. A tervezett lépések – például a gyógyszergyártói befizetések növelése vagy a koleszterinszint-csökkentők támogatásának mérséklése – összesen 25,9 milliárd forintos bevételnövekedést, illetve kiadáscsökkentést jelentenének.

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogy azt már korábban tudni lehetett, a gyógyszercégeket terhelő, „különadó-jellegű”, a támogatott forgalmuk után számított befizetési kötelezettséget 12 százalékról 18-ra emelnék, ami 3,9 milliárd forintos bevételnövekedést hozhat az Egészségbiztosítási Alapnak – derül ki a lapunk birtokában lévő dokumentumból. Duplájára, a jelenlegi ötmillió forintról tízmillióra emelnék az orvoslátogatók után fizetendő díjat, hogy ezzel visszaszorítsák a gyógyszercégek marketingtevékenységét. Jelenleg 2619 bejelentett orvoslátogatót tartanak nyilván, az intézkedéssel számuk várhatóan csökkenni fog, emiatt az ellenőrzéseket fokozni kell – olvasható az anyagban.

*

Miután a díjat csak a ledolgozott napok után kell fizetni, ezért az idén csak egymilliárd forintos bevételnövekedést vár a kormány ettől a lépéstől.
Szintén többletbevételt remél a kabinet az úgynevezett volumenszerződések 10 százalékkal alacsonyabb határértékkel történő újrakötésétől, ami a gyártói befizetések emelkedését jelenti. Ezek olyan szerződések, amelyek leveszik a biztosítóról a finanszírozási kockázatot azzal, hogy egy előre meghatározott forgalom után a gyártók maguk fizetik a betegek gyógyszeres terápiáját. Már most látható, hogy a befizetések az egymilliárd forintos többletbevételt jelentő külön intézkedés nélkül is egymilliárd forinttal túlteljesülnek az idén, így összesen kétmilliárdos többlettel számol a kormány. A kiadáscsökkentő intézkedések közül a legtöbb pénzt – ötmilliárd forintot – a koleszterinszint-csökkentők támogatásának felülvizsgálatával takarítana meg a kormány. A dokumentumban az áll: egyre több a kétely a koleszterinszint-csökkentőkkel kapcsolatban. A medicinákhoz 80 százalékos támogatást nyújt a biztosító, amelynek csökkentése szükséges. Megfontolandónak tartják egy hatóanyag támogatásának szinten tartását, ha a gyártó komoly árcsökkentést vállal. A betegek évente átlagosan csak hat doboz gyógyszert váltanak ki – eszerint nem szedik a megfelelő hatás kifejtéséhez szükséges ideig az orvosságot –, ezért a térítési díj emelkedése nem lesz annyira megterhelő – érvel a kabinet. Kétmilliárd forintos megtakarítást remélnek további terápiás területek támogatási mértékének felülvizsgálatától.
Szintén kiadáscsökkentő intézkedés az úgynevezett kombinációs – egy gyógyszerben kétféle hatóanyagot tartalmazó – készítmények támogatásának csökkentése, az úgynevezett fix támogatás alkalmazásával. Ez – mint arról lapunk beszámolt – már megkezdődött, s éves szinten 4,1 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet.
A nemzetközi referenciaárazással egymilliárd forintot spórolna a kormány. Ez azt jelenti, hogy megvizsgálják a Magyarországon is elérhető gyógyszerek nemzetközi piaci árát. Semmi nem indokolja ugyanis – áll a kormányzati anyagban –, hogy itthon magasabb áron vásároljuk a gyógyszereket. Ugyanennyi megtakarítást remélnek az eredményességalapú finanszírozás néhány területen történő bevezetésétől. Ez azt jelenti, hogy a biztosító csak akkor finanszírozza a gyógyszeres terápiát, ha az a való életben is hozza a klinikai vizsgálatokban kimutatott eredményt. Szintén egymilliárd forintos kiadáscsökkenést remélnek attól, hogy hamarosan lejár több, nagy forgalmú készítmény szabadalma, amelyek így kiválthatók lesznek olcsóbb, azonos hatóanyagú generikus medicinával. További egymilliárdos megtakarítással kalkulál a kabinet, mert bizonyos esetekben csökkentenék azt az időt, amely után a piacra kerülő generikus szer úgynevezett referencia, azaz támogatásmeghatározó szer lehet.
A hatósági árcsökkentést ugyan Nagy Anna kormányszóvivő kizárta a gyógyszerpiaci szereplőkkel történt egyeztetéskor tartott tájékoztatón, de az anyag fenntartja ennek lehetőségét, ha az intézkedések nem hoznák meg a kívánt egyenlegjavító hatást. Az említett lépések amellett, hogy biztosítják az idei támogatási előirányzat betarthatóságát, áthúzódó hatásuk révén hozzájárulnak a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott 2012. évi célszám eléréshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.