Vesztegetéssel is gyanúsítják a katonaorvost

Vesztegetéssel is gyanúsítják a korábban előzetes letartóztatásba helyezett, azóta szabadlábon védekező F. Józsefet, a Honvédkórház sikkasztással gyanúsított orvosát – tudta meg lapunk. Az ezredes fia, F. Péter a napokban szintén előzetes letartóztatásba került, mert a katonai ügyészség szerint bűnsegédként működött közre a vesztegetésben. F. József védőügyvédje állítja: megalapozatlanok a védence és fia ellen felhozott vádak, és fellebbezett a vádhatóságnál.

2011. 04. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonai ügyészség gyanúsítotti jegyzőkönyvének tanúsága szerint F. Péter megalapozottan gyanúsítható költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetéssel, amelyben bűnsegédként vett részt.

*

A bűncselekményt a vádhatóság gyanúja szerint F. Péter úgy követte el, hogy cége fiktív reklám- és egyéb szerződéseket kötött egy gyógyszergyártó multicég magyar leányvállalatával csaknem negyvenmillió forint értékben, hogy édesapja, F. József 2007. július 1-jétől állami megrendeléseket biztosítson cserébe a külföldi tulajdonú társaságnak az Állami Egészségügyi Központban, az intézmény laborvezetőjeként.
F. József védőügyvédje, Molnár Lajos szerint a gyanúsítás megalapozatlan, hiszen F. Péter cége régi partnere volt a külföldi gyógyszercégnek, 2003 óta folyamatosan kapott munkát a társaságtól, amelyet bizonyíthatóan el is végzett. F. József ugyanakkor laborvezetőként nem dönthetett állami megbízásokról és beszerzésekről.
Mint azt korábban megírtuk, F. József tavaly novemberben került előzetesbe egy hónapra. A tisztet jó ideje figyelte a Katonai Biztonsági Hivatal, a katonai ügyészség pedig a Honvédkórházban vette őrizetbe sikkasztás gyanújával. F. József osztályvezető főorvos munkahelyén és lakásán is házkutatást tartottak. Ez az eljárás információink szerint összefüggésben van egy gyorsdiagnosztikai laboratóriumi fejlesztéssel. A projekt kedvezményezettje a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében álló HM EI Zrt., amely konzorciumot alapítva a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és két magáncéggel nyert el több mint félmilliárd forintot az előző ciklusban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól.
A HM EI Zrt. közlése szerint a berendezés szakmai megvalósításáért 2008 decemberétől felelt a gyanúba keveredett F. József. A gépészeti és biológiai biztonsági modulból álló fejlesztés jelenleg a gépészeti fázisban tart. A projekt befejezésére azonban még jelentős források állnak rendelkezésre.
Paraizs József, F. József másik védője az orvos ezredes letartóztatásakor kifejtette: ügyfelét olyan bűncselekménnyel vádolják, amihez nem volt eszköz a kezében, hiszen nem volt joga a kifizetésekre.
Azóta egyébként a katonai ügyészség házkutatást tartott Paraizs Józsefnél is. Az ügyvéd az Indexnek úgy nyilatkozott: a házkutatást egy tanú vallomására hivatkozva tartották, aki átadott neki bizonyos iratokat a labor fejlesztéséről. Az ügyészségnek ezekre a dokumentumokra volt szüksége. Ezeket átadta a vádhatóság embereinek, akik azonban elvitték az egyik számítógépe merevlemezét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.