Az orvosok letétbe helyezik a felmondást?

Komoly szervezkedés kezdődött az orvosok körében, hogy markáns fellépéssel rákényszerítsék a kormányt a bérek emelésére. Információink szerint az érintettek azt tervezik: ügyvédi letétbe helyezik felmondásukat, amelyet akkor „aktiválnának”, ha a kormány december 31-ig nem állapodik meg velük a fizetések rendezéséről.

2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma szóba került egy tegnapi szakmai konferencián is. Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke azonban nem beszélt a szervezkedésről. Előadásában hangsúlyozta: drasztikusan emelkedhet a közeljövőben a külföldre távozó magyar orvosok száma. Becslések szerint 2013 végéig további 4000 orvos hagyhatja el az országot, ami megbéníthatja a hazai egészségügyi ellátórendszert. Tavaly egyébként 1100-an kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges „jóhírnév-igazolást”. Az idén még van lehetősége a kormánynak a beavatkozásra – hangsúlyozta Papp Magor.

*

Papp Magor szerint soha nem tapasztalt mértékű az elkeseredettség a szakemberek körében, ugyanakkor az elszántság is rendkívüli bennük. Ezért arra kéri az egészségügyben dolgozókat: fogjanak össze, s közösen harcoljanak, hogy ne mehessen így tovább. Sokan nem hiszik el – mondta –, hogy mennyit keres ma Magyarországon egy fiatal orvos. Ezért bemutatott a konferencián egy friss bérpapírt, amely azt bizonyította, hogy egy rezidens nettó fizetése alig haladja meg a 79 ezer forintot. Papp Magor elmondta még, hogy valamennyi szakmai szervezettel egyeztetnek, és felmérik a „kitörési pontokat”. A részletekről nem árult el semmit, csak annyit mondott, hogy markánsabb fellépés várható. Megjegyezte: nemrég Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, s azt kérték tőle, avatkozzon be, és biztosítson többletforrást az ágazatnak.
Lapunk vidéki orvosoktól úgy értesült: sokan arra készülnek, hogy felmondólevelüket ügyvédi letétbe helyezik, s a tömeges felmondás akkor válna valósággá, ha a kormány december 31-ig nem állapodik meg velük a fizetések rendezéséről. A követelés kezdő orvosoknál nettó 200 ezer forint, a szakvizsgával rendelkezőknél pedig 300 ezer forint.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hangsúlyozta: „mindenkinek csak egy élete van”. Ezzel arra utalt, hogy nem lehet mindig azt mondani az érintetteknek, legyenek még egy kicsit türelemmel, mert nemsokára jobb lesz. – Én 37 éve dolgozom az egészségügyben, de azóta szüntelenül ezt hallom – tette hozzá. Az orvoskamara vezetője szerint a jelenlegi helyzetet nem tudja az egészségügyi államtitkárság önállóan megoldani. Rá kell döbbenteni a kormány más tagjait a helyzet súlyosságára. Emlékeztetett arra, hogy 2008-ban az alapellátásban már megpróbálkoztak egy hasonló, tömeges szerződésbontással járó akcióval, azt azonban akkor nem hozták nyilvánosságra, mert a tervezett 4000-rel szemben 748-an helyezték ügyvédi letétbe a szerződés felbontására vonatkozó dokumentumot.
Egyelőre nem ígért semmi konkrétumot az orvosoknak Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, de hangsúlyozta, dolgoznak egy életpályamodell megalkotásán. Az elhangzottakra úgy reagált: „a magukét megpróbálják hozzárakni, de nem kizárólag rajtuk és a kormányon áll, hogy mit tudnak kihozni a dologból”. A polgármestereken is múlik, hogy adnak-e szolgálati lakást a fiatal orvosoknak, valamint a professzorokon is, hogy odaengedik-e őket a műtőasztalokhoz. Szócska egyébként azt mondta a konferencián, hogy július végére várható a döntés az új kórházi ellátórendszer szerkezetéről, s januárra állhat fel az új struktúra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.