Beteg érvek, betegérdek

2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kórházingatlanok tervezett átalakítását fitymálta hétfőn az MSZP. A szakmai véleményezésnek álcázott kormánymószeroláson elhangzott legnagyobb marhaság ezúttal is Horváth Csaba nevéhez fűzhető (Csaba régi mulattató, már a tavalyi majálison dőlt a közönség a BKV-s dumájától), azt mondta: a kabinet munkásságát az egészségügyben is a káosz és a döntésképtelenség jellemzi. Keményen fogalmazott a szocialista ember, mint aki mögött a gyógyászatban eltöltött évtizedek állnak. Hinné-e az olvasó, hogy ugyanez a derűs ember szavalta 2007-ben: „Le kell dózerolni a Szent János Kórház épületeit, az értékes hegyvidéki ingatlant pedig eladni…”? Pedig ő volt az, még főpolgármester-helyettesként. Horváth Csaba teljes mellszélességgel támogatta egy másik Horváth – Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter – hasonló igyekezetét.
Horváthék legemlékezetesebb közös sikere a lipótmezei OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) bezárása volt. Eladni ugyan nem tudták az 1868-ban épült, eredetileg Országos Tébolydának nevezett műemlék épületegyüttest (romjai ma is láthatók), ellenben rászabadítottak az országra több száz mentális beteget. Ha nem lenne szomorú az egész, azt mondanám rá: igazi helyzetkomikum volt. Azóta lényegében csak amolyan hadipszichiátriáról beszélhetünk idehaza. A bentlakásos kezelésre jogosultak zöme idekint él (szenved, szorong, dühöng, blogot ír), potenciális áldozat valamennyi. Ahogyan mi is az övéik. Sekély öröm, hogy időközben a miniszter asszony távozni kényszerült, Horváth Csabáék kényszermosolya meg végtelenül üres lett. Akár a tébolyda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.