Kiszorítják a dohányosokat

Személyi igazolványt kérhetnek, és alkalmanként 8000 forintos büntetést is kiszabhatnak a kalauzok, ha életbe lép januárban a kötelező és teljes füstmentesség a magyar vonatokon. Kérdés, mennyire bír egyetlen jegyvizsgáló egy szerelvényre való utassal.

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szobányi, négyszer négy méteres, festett sárga csíkkal elrekesztett aszfaltdarab az egyik peron végében: ez a dohányzásra kijelölt terület az egyik német város, Chemnitz pályaudvarán, amely egyébként nem sokkal kisebb, mint a Nyugati Eiffel-csarnoka. Talán ez is hozzájárul, hogy a volt keletnémet iparváros pályaudvarán nem kell csikkekben gázolniuk az utasoknak. Németország és Ausztria már 2007-ben bevezette a teljes dohányzási tilalmat a vasúton, a Benelux államok, Franciaország, Olaszország, sőt a szomszédban Szlovákia, Csehország, Románia ugyancsak kitiltotta a füstölgőket. Magyarország kissé megkésve és uniós kötelezettségének eleget téve áprilisban fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, amely január elsejétől megtiltja, hogy közösségi helyiségekben – éttermekben, munkahelyeken – bárki rágyújtson. A vasúti szerelvényekre is kiterjed a tilalom, ahogy a Volán-buszokon, a repülőgépeken, a városi járműveken eddig is így volt, és sem a kocsik peronjain, sem külön kijelölt kocsikban nem szabad rágyújtani – közölte lapunk kérdésére a MÁV. Az állomásokon pedig zónákat kell majd kijelölni, ahol engedélyezett a füst.
A tilalomnak a jegyvizsgálók hivatottak érvényt szerezni. Ha dohányzó utast találnak, szóbeli figyelmeztetéssel, de akár 8000 forintos pótdíjjal, leszállítással igyekezhetnek rávenni megrögzött rossz szokásának elhagyására. A törvény értelmében „a vonaton szolgálatot teljesítő személy felszólíthatja az utast személyazonosságának hitelt érdemlő módon való igazolására, aminek az utas köteles eleget tenni”.
Egyes vonalakon rendőr is kíséri majd a kalauzt. Más kérdés, hogy a vasutasok között is sokan dohányoznak, és nehezen képzelhető el, hogy cigarettázó kalauz utasítson rendre dohányzó utast. A teljes tilalom a szerelvények kisebb részén hoz majd gyökeres változást. Már most sem lehet rágyújtani a budapesti elővárosi vonatokon, a regionális személyvonatokon, az IC-ken, a nemzetközi vonatokon, valamint az első osztályon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.