Megtérül az árvízi védekezés

Dékány Lóránt
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban 250-350 milliárd forintba kerülne az árvízi védekezés országos kiépítése – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia szakértői által készített vízgazdálkodási stratégiából, amelyet tegnap mutattak be. A tanulmány leszögezi, ez a beruházás jelentősen mérsékelné a védekezési költségeket és a kárt, így egy évtized alatt megtérülne. Az utóbbi tíz-tizenkét év árvízi védekezési költsége mintegy ötven-, a töltések helyreállítása pedig harmincmilliárd forintba került, miközben a károk becsült értéke meghaladta a százötvenmilliárd forintot. – Mára világossá vált, hogy a töltések fokozatos emelése nem jelent hosszú távon fenntartható megoldást, a védekezésről a megelőzésre kell váltani – jelentik ki az irat készítői, hozzátéve, Magyarország Európa árvizektől leginkább veszélyeztetett állama.
Ezenkívül komoly problémaként említi a stratégia a vízdíj képzését is. Nem jött ugyanis létre olyan alap, amely az elöregedett ivóvízellátó és csatornahálózatok rekonstrukcióját fedezhetné. Így az ivóvízminőség-javító és szennyvízprogram befejezetlen maradt. Mint a tanulmány megállapította, a csatornázás és a szennyvíztisztítás ma eléri a hetvenöt százalékot az országban, a lakosság tíz százaléka, vagyis egymillió ember azonban továbbra sem él a rákötési lehetőséggel. A lakosság körülbelül negyven százaléka jelenleg olyan településen él, ahol az ivóvíz minősége valamilyen szempontból kifogásolható. Az egészséget közvetlenül befolyásoló paraméterek miatt a nem megfelelő ivóvízminőség a lakosok negyedét érinti. A stratégia úgy fogalmaz, a legnagyobb gondot a víz természetes eredetű arzéntartalma jelenti, amely jelenleg 1,4 millió lakost érint, emellett két és fél millióan olyan vezetékes ivóvízhez jutnak, amelyben az ammóniumion mennyisége haladja meg a határértéket.
– A stratégia összesen 56 feladatot határoz meg, ezek között szerepel az intézményi környezet átalakítása, a közművagyon megóvása, a díjtételek felülvizsgálata, valamint a szolgáltató szervezetek reformja – mondta a tanulmány szerkesztője, Somlyódy László. Reich Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara vízgazdálkodási és vízépítési tagozatának elnöke arra mutatott rá, hogy a vízgazdálkodási törvényt 1995 óta 24, a környezetvédelmi törvényt pedig 28 alkalommal módosították, ami átláthatatlanságot teremtett az iparágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.