Milliárdok mentek el a közvetítőkön

Milliárdok laktanyaőrzésre, százmilliók áramközvetítésért, százezrek parkolóbérletre, biankó benzinkártyák. Többek között ilyen pazarlásra bukkantak a honvédelmi tárca legnagyobb vagyonkezelő cégének felülvizsgálatakor a szakértők, amikor a társaság előző, szocialista kormányok alatti gazdálkodását ellenőrizték. Hende Csaba tárcavezető kezdeményezte a korábbi gazdaságtalan kiszervezések megszüntetését.

2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felülvizsgálta a Honvédelmi Minisztérium (HM) a korábbi objektumüzemeltetésekről szóló szerződéseket, és számos gazdaságtalan, gyanús megállapodást talált – tudta meg lapunk. A szaktárca értékelése szerint több száz milliós vagyoni hátránytól mentette meg a HM-et csak az, hogy a 2014-ig bebetonozott ingatlanüzemeltetési szerződéseket a piaci viszonyokhoz igazították, de csaknem 800 milliót forint megtakarítás várható az idén attól a lépéstől is, hogy a honvédségi ingatlanok villanyórái újra a HM EI Zrt. nevére kerültek.
*
Az előző kormányzati ciklusban ugyanis a mérőórák érdekes módon az alvállalkozók nevén szerepeltek, amelyek kisfogyasztóként nem kaphatták meg a szolgáltatótól a kedvezményeket. A szaktárca utasítására a HM EI Zrt. ezért tárgyalást folytat a gáz- és a vízszolgáltatókkal is a közvetítő cégek kiiktatása érdekében.
Értesüléseink szerint ezzel párhuzamosan a HM további szolgáltatási területeket vesz majd vissza az alvállalkozóktól. Az egyik legelső ilyen feladat a laktanyák és honvédségi ingatlanok őrzés-védelme volt, amelyet magántársaságok végeztek évente több mint hétmilliárd forint összértékben. Hiába szerepelt tehát a HM legnagyobb vagyongazdálkodási cégének a HM EI Zrt.-nek alapfeladatai között előkelő helyen a mintegy kétszáz honvédségi ingatlan őrzése, a feladatok nagy része mégis a kiszervezés áldozatául esett.
A szocialista érában ráadásul a HM EI Zrt. több olyan MSZP közeli biztonsági céggel is kötött szerződést, mint például az In-Kal Security Kft.
Nem véletlen, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédségi kiszervezések teljes megszüntetését nevezte meg az elkövetkező évek egyik alapfeladatának. A kormányváltást követően, 2010. december 31-én az őrzés-védelmi szerződések lejártával a HM EI Zrt. új vezetése, a miniszter utasítását követve megkezdte a saját munkavállalókból álló Fegyveres Biztonsági Őrség fejlesztését. A HM EI Zrt. néhány hónap alatt 2050 fegyveres biztonsági őrt szerelt fel és képzett ki, és további 400 személy- és vagyonőrt is felvettek a társasághoz. Ezek a teljes jogú munkavállalók egyben a Magyar Honvédség önkéntes védelmi tartalékos katonái is, így a Magyar Honvédség új képességgel is gazdagodott a katasztrófavédelemben.
Információink szerint 2005 és 2010 között csak a HM EI Zrt. kétmilliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az őrzés-védelmi feladatokhoz hasonló, kiszervezések, felelőtlen és átgondolatlan befektetések következtében. A HM EI Zrt.-vel ugyanakkor nem csak a nagyobb üzemeltető társaságok jártak jól, a céggel szerződésben álltak olyan kisebb magánvállalkozók is, akik szintén indokolatlanul nagy haszonra tettek szert a közvetítéssel. A HM EI Zrt. parkolóját például az előző kormányok alatt havi 16 ezer forintért bérelhette az önkormányzattól egy vállalkozó, aki 900 ezer forintot kért minden hónapban a minisztérium cégétől a terület használatáért. A szaktárca cégének belső vizsgálatát elvégző szakemberek rábukkantak olyan benzinkártyákra is, amelyekért korlátlan tankolhattak egyes kivételezett személyek a HM EI Zrt. számlájára. Az átvilágítók hátrányosnak ítélték azt is, hogy egyes alvállalkozókkal olyan megbízási szerződéseket kötött a HM vagyonkezelője, hogy előre fizettek a később elvégzendő munkákért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.