Nem adják el a Lipótot

Csak az ésszerű átalakítás érdekében adnának el kórházi ingatlanokat a fővárosban – szögezte le Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Az évek óta üresen álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épületét azonban biztosan nem értékesítik, azt ugyanis szentélynek tartják.

2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingatlanfejlesztés a kórházak szélén? Kívánatos és reális az esetlegesen funkciótlanná váló, üres kórházépületek és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanok értékesítése, fejlesztése – mondta Fegyverneky Sándor, a Magyar Építési Innovációs Egyesület elnöke. Kifejtette: a világon mindenütt korszerű tömblétesítmények váltják fel a régi, pavilonos rendszerű kórházakat. Szerinte az ingatlanpiaci válság ellenére is előnyösen fejleszthetők az olyan területek, mint például a Szent János Kórház beépítetlen része. – A parkos, fákkal sűrűn benőtt területek régi épületeinek egy része felújítható, átalakítható. (Sz. Zs.)


Nincs abban semmi szenzáció, hogy a budapesti egészségügyi ellátórendszert funkcionális integráció alá kell vonni – így fogalmazott Szócska Miklós arról a lapunkban is megjelent tervezetről, amelyből jó néhány részlet kiderül az elképzelésekről. Egyebek mellett az is, hogy a 12 fővárosi kórház ingó és ingatlan vagyonával együtt kerülne állami működtetésbe. Az ingatlanok egy részét értékesíteni is lehetne, a pénzből pedig a budapesti egészségügyi ellátórendszer fejlesztésének egyes elemeit finanszíroznák. Az államtitkár hangsúlyozta: jelenleg zajlanak az átalakítás szakmai előkészületei, tárgyalások, egyeztetések folynak, s az anyag heteken belül a kormány elé kerülhet. Mint mondta: egyelőre nincs döntés, hogy mely intézményeket érintheti az átalakítás.
Szerepel bármilyen kormányzati anyagban, hogy bezárnának fővárosi kórházakat? – ezzel a kérdéssel reagált a szocialisták azon aggodalmára, amely szerint akkora bevételt remél a kormány a fővárosi egészségügyi ingatlanok eladásából, hogy azt kell feltételezniük: akár az ingatlanok fele is értékesítésre kerülhet amellett, hogy az önkormányzat vagyont veszít, s munkahelyek is veszélybe kerülnek. A szocialisták tegnap megint sajtótájékoztatót tartottak, ahol Havas Szófia úgy fogalmazott: a sok évtized alatt felhalmozott és rendbe tett egészségügyi ingatlanok „lenyúlása” elfogadhatatlan, ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza az előterjesztést. Horváth Csaba budapesti frakcióvezető pedig azt mondta: a fővárosi egészségügyi ellátórendszer átalakítása kapcsán csak a káosz és a döntésképtelenség látszik, miközben a kiszivárgott koncepciókat a kormány tagadja. (Horváth Csaba 2007-ben főpolgármester-helyettesként még nem ágállt a kórházi ingatlanok értékesítése ellen, akkor ugyanis azt mondta: „le kell dózerolni a Szent János Kórház épületeit, az értékes hegyvidéki ingatlant pedig eladná a főváros” – a szerk.)
Szócska Miklós szerint valakinek az az érdeke, hogy zavart keltsen, és átlátható rendszer létrehozása helyett a jelenlegi viszonyok maradjanak fenn az egészségügyben. Mint mondta: az kelt pánikot, aki azt akarja, hogy kihasználatlan műtők fűtésére költsünk, vagy olyan traumatológiai osztályokat működtessünk, ahol nincs szakorvos. Meglep – tette hozzá –, hogy éppen azok aggódnak a budapesti ellátórendszerért, akik néhány éve közreműködtek abban, hogy az ellátórendszer térképén ferde csövű puskával lövöldözve határozza meg valaki, mely intézményekre van szükség, és melyekre nincs. A szocialisták pánikkeltésének nevezte azt is, hogy a fővárosi ellátórendszer racionalizálásával munkahelyek kerülhetnek veszélybe. Mint azt hangsúlyozta: az ágazatban olyan nagy a munkaerőhiány, hogy minden dolgozóra szükség van.
Az évek óta üresen álló egészségügyi intézmények közül azonban az OPNI-t biztosan nem adják el – hangsúlyozta Szócska Miklós. Hozzátette: az egy szentély, az épületegyüttesnek valamilyen egészségügyi funkciót kell adni. De erről sincs még döntés – szögezte le.
Az említett anyagban az áll: az elméleti háttérintézményi központokat – amelyek többek között az Országos Tisztiorvosi Hivatal háttérintézményeinek összevonásával jöttek létre – koncentrálnák az OPNI főépületébe, ahol kutatóképző központot is kialakítanának. A beruházáshoz szükséges forrást szintén a fővárosi ingatlanportfólióból teremtenék elő.
Régóta megy egyébként a huzavona arról, hogy hol létesüljön az évekkel ezelőtt, az SZDSZ-es egészségügyi vezetés idején bezárt OPNI utódintézménye. A kormányzati anyag szerint az Új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felállítása a fővárosban található Nyírő Gyula Kórház bázisán történne, ahol magas biztonságú és elmemegfigyelő részleget is kialakítanának. Most azonban úgy tűnik, a szakma mégsem áll ki egységesen ezen elképzelés mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.