Pályázatok szolgálati úton a HM-ben

Egyedi módon értelmezték a Honvédelmi Minisztérium térképészeti cégénél a közbeszerzést és a közpénzek kezelését, így felmerült a hűtlen kezelés gyanúja – tudta meg lapunk. Hende Csaba honvédelmi miniszter még idén márciusban tett feljelentést a HM Térképészeti Kht.-nál történt törvénytelenségek ügyében.

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között egy informatikai szerződés ügyében indulhat eljárás a Honvédelmi Minisztérium (HM) térképészeti nonprofit társasága, a HM Térképészeti Kht. előző vezetése ellen. A megállapodást 2008. november 28-án a társaság akkori ügyvezetője közbeszerzési pályázat lebonyolítása után, de gyanús körülmények között kötötte meg egy magáncéggel.
Emlékezetes, a kht.-t érintő ügyekben hűtlen kezelésnek és a közbeszerzési törvény megsértésének gyanújával tett feljelentést Hende Csaba honvédelmi miniszter az ügyészségen. Az „Elektronikus vállalatirányítási rendszer fejlesztése, szállítása és bevezetése” tárgyában aláírt megállapodás hátterében az állt, hogy a térképészeti cég évek óta küzdött a működése során keletkezett nagy menynyiségű adminisztratív irat kezelésének problémájával. Ezért kézenfekvő megoldásnak tűnt egy vállalatirányítási rendszer bevezetése. Ehhez azonban közbeszerzési pályázatot kellett kiírni. A honvédségi kht. úgynevezett háromajánlatos rendszerben bonyolította le a tendert, vagyis három beszállítótól kért írásos anyagot.

*

A nyilvános közzététel elkerülését a HM Térképészeti Kht. a törvény szerint csak azzal a feltétellel választhatta, hogy a beszerzés becsült értéke nem érte el a mindenkori nemzeti értékhatár felét. A szolgáltatásoknál ez 2008-ban 12,5 millió, az árubeszerzéseknél pedig 15 millió forint volt. A HM Térképészeti Kht. és az általa megbízott cég az eredeti vállalkozási szerződésben ezért mindössze 14,96 millió forint plusz áfa vállalkozási díjat kötött ki, hogy ne lépjék túl az értékhatárt. Fél év múlva, 2009. március 1-jén azonban újabb szerződést kötöttek, immár közbeszerzési pályázat kiírása nélkül.
Az átalánydíjas szolgáltatási megállapodás, amely mind tárgyában, mind pedig tartalmában szorosan összefüggött a 2008. november 28. napján megkötött szerződéssel, karbantartásról szólt, évi több mint négymillió forintért. A HM szakértői nehezményezik, hogy annak ellenére kötötték meg az előzőleg bevezetett rendszer karbantartására vonatkozó szolgáltatási szerződést, hogy a felek között 2008-ban létrejött megállapodás magában foglalta az átvett programok jogszabályi követését és a jótállást is az általa beszerzett termékekre, szolgáltatásokra, vagyis a jótállási időn belül díjmentesen kellett kijavítani a programhibákat. Felmerült tehát a hűtlen kezelés gyanúja, hiszen a HM Térképészeti Kht., majd jogutódja egy éven keresztül olyan szolgáltatásért fizetett külön díjat, amelyre az alapszerződés alapján a szolgáltató eleve kötelezve lett volna. A szerződésekkel kapcsolatban kérdéses az is, hogy valójában árubeszerzésről vagy szolgáltatásról kötöttek-e megállapodást a magáncéggel, hiszen utóbbi esetben a kht. jogsértően, a 12,5 millió forintos értékhatárt túllépve folytatott le meghívásos pályázati eljárást. A közbeszerzési törvény megsértését sejteti az is, hogy az átvilágítók szerint a pályázat elnyerését követően a nyertes vállalkozó még a szerződéskötés napján, 2008. november 28-án elkészítette, és átadta a megrendelőnek a teljes megvalósítási ütemtervet, pedig elvben nem tudhatta, hogy nyerni fog. Az ütemtervből az is nyilvánvalóvá válik, hogy már a következő munkanapon, 2008. december elsején megkezdődött volna a telepítés. Ezt viszont csak abban az esetben tehették volna meg, ha előzetes rendszerfelmérést végeztek volna. A telepítés ilyen tervezése tehát arra enged következtetni, hogy már a szerződéskötést megelőzően is egyeztettek egymással az érintett felek.
A gyanú szerint ezzel a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségi rendelkezéseit is megsérthették, és vétettek az esélyegyenlőség elve ellen.
A tárca a hasonló esetek elkerülése érdekében úgy döntött, hogy a jövőben a HM vagyonkezelésében lévő nonprofit cégek kiemelt nagy közbeszerzéseit a Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal fogja lefolytatni. Emellett terv készült a három nonprofit gazdasági társaság törzskari szervezeteinek egységesítésére a pénzügyi, jogi és humán területen.
Úgy tudjuk, külön HM-utasítás készült a térképészet nyomdai kapacitásainak minél teljesebb körű kihasználására is. Az előző kormányok alatt ugyanis az egyik legnagyobb gondot a HM-es nyomdai feladatok kiszervezése jelentette. A miniszter utasítására megkezdődött átcsoportosításokkal, a saját nyomda jobb kihasználásával a jövőben a nyomdai költségek – ha áttételesen is – az MH rendszerében maradnak. Az új tárcavezetés erősíteni kívánja a honvédségi térképészet társadalmi szerepvállalását is, ezért a közigazgatás számára elérhetővé kívánja tenni a HM Térképészeti Kft. egyedülálló topográfiai adatbázisát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.