Szabad a magyar sajtó, de

Magyarországon a média szabad, de jelentősen csökkent a sajtószabadság – állította a Freedom House (FH) washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet a sajtószabadság 2011-es helyzetéről szóló, tegnap közzétett jelentése.

MTI
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök kormánya korlátozó törvényeket fogadtatott el a parlamenttel, és megszerezte a médiaszabályozó szervek, valamint a közmédia-szolgáltatók feletti ellenőrzést – állapította meg az FH jelentése, amely az új magyar médiatörvény több vonatkozását is kifogásolta. Az intézet megállapította, hogy Magyarország, amely a régió jobban teljesítő országai közé tartozik, és az Európai Unió tagja, egy év alatt egy 23-ról 30 pontra rontotta pozícióját, amivel a szabad sajtójú országok kategóriájában Görögországgal, Guyanával és Szamoával együtt az utolsó helyen áll. A „részben szabad” csoportban a 34 pontra értékelt Olaszország, a 35 pontos Bulgária, a 41 pontos Horvátország és a 42 pontos Románia szerepel. A volt szovjet tömb országai közül Észtország (18), Csehország (19), Litvánia (22), Szlovákia (22), Lengyelország (25), Szlovénia (25) és Lettország (26) előzi meg Magyarországot.
Az FH felrója, hogy az új szabályozások potenciálisan széles körű korlátozásokat róttak ki a tartalomra, és megkövetelik a nyomtatott és az online médiumok regisztrálását. Az új törvények a szervezet szerint megkövetelik, hogy az újságírók bizonyos körülmények között fedjék fel forrásaikat, és bírságokat írnak elő a kiegyensúlyozatlan vagy „erkölcstelen” hírközléssel kapcsolatban. Az FH aggasztónak tartotta, hogy az új szabályozó testületet kormányhű kinevezettek uralják, és megnőtt a közszolgálati szolgáltató feletti kormányzati ellenőrzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.