Szinte biztos két kvóta

2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sportolóink közül múlt vasárnap a kalapácsvető Pars Krisztián kilenc és fél hónappal azután biztosította helyét másodikként a londoni olimpia mezőnyében, hogy a sportlövő Sidi Péter még tavaly nyáron megnyitotta a sort; a harmadik kvótánkra viszont három újabb napot sem kellett várnunk. Bár a rotterdami asztalitenisz-világbajnokságon felvetésünkre Barsai Emese, a magyar szövetség főtitkára és Téglás Péter, női válogatottunk szövetségi kapitánya is azon a véleményen volt, hogy várjuk meg a mai estét, amíg jobban letisztul a kép, ezt tudjuk be a részükről kötelező óvatosságnak. A nemzetközi szövetség valójában majd csak a vb után teszi közzé azt a világranglistát, amelyről huszonnyolcan, nemzetenként ketten automatikusan kvótához jutnak, ám az év fő versenye előtt ebben a módosított rangsorban Tóth Krisztina 20. és Póta Georgina 23. helyezése már sokat ígérő volt, s Lovas Petra is tűzközelbe került a 28. pozíciójával (ez értelemszerűen akkor érvényes, ha Pótát „kivesszük” előle).
A számolgatás azt eredményezte, hogy a vb-n számunkra a legfontosabb meccsek a 64 közé jutásért sorra kerülők, s ezt az akadályt a trió simán vette: sorrendben Lovas (a világranglistán 54.) a francia Aurore Dessaint (230.), Tóth (36.) a brazil Ligia Silva (241.), végül Póta (41.) a holland Yana Timina (202.) ellen nyert egyaránt 4-0-ra. Tóth sikerével gyakorlatilag kirobbanthatatlan az olimpia mezőnyéből, csak az a kérdés, hogy mellette Póta vagy Lovas szerez kvótát már a holland kikötővárosban. Lovas számára nagy pech, hogy a 32 közé jutásért a világranglista-vezető kínai Li Hsziao-hszia ellen kell asztalhoz állnia, ám ha kikap, az európai vagy a világselejtezőről ő is kijuthat Londonba. Mi több, elképzelhető, hogy a harmadik játékosunk még ezen a két versenyen is büntetlenül elvérezhet; mert két biztos indulóval plusz még egy erős egyéni világranglistás pozícióval női csapatunk is jó eséllyel ott lehet Londonban a tizenhat együttes között. Kijárna neki, hiszen Pekingről Eb-ezüstérmesként (és a 2007-es Európa-bajnokként) hajszállal maradt le…
Eredmények. Férfi egyes, 1. forduló: Csan (japán)–Kosiba Dániel 4-3, Prokopcov (cseh)–Jakab János 4-2; férfi páros, 1. forduló: Ma Lung, Hszü Hszin (kínai)–Jakab, Kosiba 4-1; női páros, 1. forduló: Tóth, Póta–Csang Ja-csuang, Csen Szu-csü (tajvani) 4-2; vegyes páros: 2. forduló: Jakab, Póta– Cantero, Dvorak (spanyol) 4-1, 3. forduló: Kisikava, Fukuhara (japán)–Jakab, Póta 4-1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.